Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Irak'ın petrol ihtiyacının yarısını karşılayan Beci rafinerisini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün, rafinerinin yönetim binası yakınına flamasını astığı iddia edildi.

Yetkililer, sabah erken saatlerde IŞİD milislerinin rafineriye saldırı düzenleyerek kısmen ele geçirdiğini ancak rafineriyi korumakla görevli silahlı kuvvetlerle IŞİD arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından rafinerinin tamamen IŞİD'in eline geçtiğini belirtti. Yetkililer, Irak savaş uçaklarının bölgeyi bombalaması sonucu rafineride yangın çıktığını ifade etti.

Pazartesi gününden itibaren rafineride çalışmaların durduğunu hatırlatan yetkililer, bu durumun Irak ekonomisine büyük darbe indirdiğini kaydetti.

Rafineride çalışan bir görevliden alınan bilgiye göre ise çıkan çatışmalarda, Irak askerlerinden ölen, yaralanan ve rehin alınanlar oldu. Görevli, IŞİD milislerinin rafinerinin yönetim binası yakınına IŞİD flamasını astığını iddia etti.

Irak'ın en büyük petrol rafinerisi olan Beci'nin, ülkenin petrol ihtiyacının yarısını karşıladığı belirtiliyor. Rafineriden günlük 600 bin varil petrol elde ediliyor.

Irak emniyet yetkilileri, IŞİD milislerinin 11 Haziran'da Beci ilçesini ele geçirdiğini açıklamış ancak Başbakan Nuri el-Maliki'nin sözcüsü Tümgeneral Kasım Ata 14 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Ordu, aralarında Beci, Beled, Ed-Decil ve El-İshaki'nin de bulunduğu Salahaddin vilayetindeki bölgelerin büyük çoğunluğunun kontrolünü IŞİD'ten geri aldı" demişti.

Bir süredir çatışmaların yaşandığı Irak'ta, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin, ülkenin en büyük kentlerinden Musul ile Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.