Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Burak Karagöz / GAZİANTEP - IŞİD'in Musul şehrini ele geçirmesiyle birlikte Kuzey Irak'ta başlayan güvenlik sorunu, Irak ile yakın ticari ilişkileri bulunan Gaziantep’in ihracatını risk altına soktu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, ihracatta şu an için yüzde 50’lik düşüşün yaşandığını ama bunun kalıcı olmayacağını vurgularken, öte yandan "Musul’un, başka bölgelere geçişte kullanılan önemli bir şehir olmasından dolayı yol güvenliğinin mutlaka sağlanması gerektiğini de söyledi.

Abdülkadir Çıkmaz ilk etapta Kerkük ile ilgili güvenliğin sağlandığını ve Türkiye’den çıkan tırların bu bölgeye ulaşmasında bir sıkıntının olmadığını da dile getirdi. Musul kentiyle ilgili de sorunun bir an önce çözülmesini temenni etti.

Gaziantep Genç İşadamları Derneği Başkanı Taner Özdurak ise, Gaziantepli işadamlarının süreci çok yakından takip ettiklerini, endişeye kapılacak bir durumun söz konusu olmadığını, Türkiye’nin ihracatının daha çok kuzey Irak’a yapıldığını ve bu bölgenin de güvenli olduğunu söyledi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Türkiye açısından krizin hızlıca çözülebileceğine inandıklarını, özellikle o bölgeye yapılan ihracatın gıda ağırlıklı olduğunu ve Gaziantep’in bu açıdan ihracat ve ticaret yönünden çok fazla etkilenmeyeceğini savundu.

Gaziantep şehrinin önde gelen sanayicileri ile yapılan görüşmelerde, ihracatın ve ticaretin Kuzey Irak bölgesinde yoğunlaştığından dolayı ekonomik anlamda genel kanı, Türkiye’nin bu krizden çok etkilenmeden çıkacağı ve hedeflerin tutacağı yönünde.