Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed), aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 35 milyar dolara indirdi, faiz oranlarında ise değişikliğe gitmedi.

ABD Merkez Bankası, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararlarını açıkladı. Buna göre Fed ekonomiye destek amacıyla yürüttüğü ve aylık 85 milyar dolardan aşamalı olarak 45 milyar dolara indirdiği tahvil alım miktarını 35 milyar dolara indirdi.

Tahvil alımlarının 20 milyar dolarlık tutarı Amerikan Hazine Bonosuna, 15 milyar dolarlık bölümü de konut kredisi tahvillerine aktarılacak.

Fed'in 10 komite üyesinin oybirliğiyle aldığı bu karar, 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlanacak.

Fed varlık alım programında indirime gerekçe olarak ise ekonomik büyümedeki sıçramayı ve iş piyasasındaki ilerlemeye işaret etti.

Federal Açık Piyasa Komitesi, Washhington'da bugün yaptığı açıklamada "Ekonomik aktivitedeki büyüme son aylarda sıçrama gösterdi. İş piyasası göstergeleri de genel olarak daha fazla ilerlemeye işaret etti." vurgusunda bulundu.

İş piyasasındaki ilerleme ve Fed'in yüzde 2'lik enfkasyon hedefine yaklaşıyor olması ile Başkan Janet Yellen ve diğer politika yapıcı meslektaşları faizi daha ne kadar yüzde 0 seviyesine yakın tutacakları üzerinde tartışıyorlar.

İşsizlik oranının önceki aylara göre düştüğü ancak yine de yüksek olduğunu aktaran komite, "konut sektöründeki toparlanma yavaş olmayı sürdürürken, hanehalkı harcamalarında ılımlı artış gözlenmekte ve sabit işletme yatırımları ilerlemeye devam etmektedir. " ifadelerini kullandı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin politika yapıcıları, ilerleyen adımlarda varlık alım programının hızının azaltılmasının olası olduğunu ve varlık alım programının bitmesinin ardından da öngörülebilir bir süre için faiz oranlarının düşük kalmasını beklediklerini tekrarladılar.

Fed, enflasyonun komitenin daha uzun vadeli hedefinin altında seyrettiğini ama uzun vadeli enflasyon beklentisinin ise sabit olduğunu tekrarladı.

Fed'in bir sonraki toplantısı ise 29-30 temmuz tarihlerinde yapılacak.