Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

ABD merkez bankası Fed'in faiz oranlarının düşük kalmaya devam edeceğini söylemesi ile, Avrupa'da hisseler altı yılın zirvesine yaklaştı ve Avustralya'dan İtalya'ya kadar tahviller yükseldi. Hindistan rupisi ve Filipinler pesosu gelişen ülke para birimlerindeki yükselişe öncülük etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:10'da yüzde 0.8 yukarıda seyrederken, Standard & Poor's 500 vadelileri gösterge endeksin dünkü zirve rekoru sonrasında büyük bir değişiklik yaşamadı. İtalya tahvilleri son dört günde ilk defa yükselirken, Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvil faizi bu ayki en düşük seviyeye geriledi. Avrupa'da şirket tahvili riski üst üste üçüncü günde de gerileyerek, altı yılın en düşük seviyesine bir baz puan yakında. Hindistan rupisi dolar karşısında son dokuz ayın en dik tırmanışını kaydetti. İngiltere doğal gazı düşüşü üçüncü güne taşıdı.

ABD'de politika yapıcılar dün, dünyanın en büyük ekonomisindeki toparlanma ile birlikte, faiz oranlarının tahvil alım programı sonlandıktan sonra da uzun bir süre daha düşük kalacağını beklentisinde olduğunu bildirdi. Çin Devlet Başkanı Li Keqiang ise, ülkenin büyüme hedefine ulaşacağına yönelik güven verdi.

IG Ltd. piyasa stratejistlerinden Stan Shamu, "Fed ekonomi hakkında iyimser görünürken, güvercin tutumu net bir şekilde sürdürdü. Çin Devlet Başkanı'nın yüzde 7.5'lik büyüme oranının yakalanacağına olan net açıklamaları da güveni artırıyor" dedi.

Bugün açıklanacak olan veri öncesinde, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı, ABD'de işsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta 317,000'den 313,000'e gerilediği yönünde gerçekleşti.

(13:00'te güncellendi)