Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bireyawl bazda bir takım değişik borç piyasalarına girilmesi hiç bu kadar kolay olmamıştı. Wall Street'in en büyük firmaları, çıkışlarının da girişler kadar kolay olabileceğinden endişe ediyor.

Yatırımcılar, 2008 finans krizinden bu yana, çok fazla hareket olmayan piyasalara giriş için karşılıklı ve işlem gören fonların hisselerini alıyorlar. Bunun sonucunda da tahvil fonlarında 900 milyar dolarlık vergilendirilebilir bir meblağ birikti. Bu nakit akışı fiyatları artırarak getirileri düşürdü.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 'kolay para' politikalarını bitirmeyi düşünmesiyle birlikte, teşviğin kesilmesinin kredi piyasalarının durması riskini ortaya çıkaracağı endişesi piyasalara hakim. Yeni düzenlemeler bankaları bilanço riskini azaltmaya mecbur bıraksa da JPMorgan & Chase'deki analistler, bireylerin fonlardan parayı çekerek neden olabileceği sorunlara odaklanıyor.

JPMorgan'dan Jan Loeys'in liderliğindeki stratejistlerini tahmini ise şöyleydi: "Fed'in faizleri tam anlamıyla artırmaya başlaması, yüksek getirili ve düşük likiditeli borç piyasalarındaki fiyatları serbest düşüşe geçirecek. Bu da son tahlilde belli başlı bir piyasanın kapanmasına yol açarak ciddi ekonomik sonuçlar doğurabilir.''