Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere merkez bankası Bank of England (BoE) Başkanı Mark Carney, faiz oranlarının artırılmasından önce politika yapıcıların daha fazla ekonomik yavaşlama bekleyebileceğini söylerken, atılacak bir artırım adımının ekonomik verilere dayanarak yapılacağını tekrarladı.

Parlamento Hazine Komitesi'nde yaptığı sunumda, "Ücret cephesindeki gelişmeler, bana iş gücü piyasasında düşündüğümüzden daha fazla potansiyel olduğunu söylüyor. Gösterge faiz oranını artırma zamanlaması da bu veriye göre şekillenecek" dedi.

Carney'in yorumlarının faiz oranı artışı için bir aciliyet olmadığını ortaya koyması sonrasında sterlin gerilerken, yatırımcılar faiz oranı artışı tahminlerini aşağı çekti. Carney'in başkanlıktaki birinci yıl dönemi yaklaşırken, BoE Başkanı bu ay içinde yaptığı bir konuşmada faiz oranının yatırımcıların beklediğinden daha erken artırılabileceğini belirtmişti.

Carney'in 12 Haziran'daki yorumları sonrasında traderlar, faiz oranı artışı tahminlerini öne alarak Mayıs 2015'ten Şubat 2015'e çekmişti. Carney bugün, önceki konuşmasına verilen tepkinin "kesinlikle" planlandığını, çünkü yetkililerin ekonomideki ilerlemeye piyasanın daha fazla duyarlı olmasını istediğini ifade etti.

Carney, "Faiz artışı için, oldukça güçlü gelen verilerle birlikte, bu yılın ikinci yarısı şeklindeki piyasa beklentileri çok yakın" ifadelerini kullandı.

Carney kanun yapıcılara yaptığı sunumda ayrıca, "Ekonomi ne kadar ilerleme kaydederse, faiz oranlarını normal seviyelere artırma zamanı o kadar yaklaşıyor" dedi.