Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Orta Doğu'daki şiddet olaylarının artması ile riskli varlıklara talebin azalması üzerine, madencilik şirketleri hisselerin öncülüğünde geriledi.

Avustralyalı altın madencisi Newcrest Mining Ltd., yüzde 2.4 gerileyerek madencilik şirketlerindeki düşüşe liderlik etti. FIH Mobile Ltd., Jefferies Group LLC tarafından hisse notunun düşürülmesi ile yüzde 4.2 kaybetti. Miura Co., Barclays Plc'nin hisse notunu düşürmesi sonrasında Tokyo'da yüzde 3 düşüş yaşadı. China Vanke Co. yüzde 10 kadar yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek Hong Kong saati ile 15:24'te 144.15 puan olurken, endeksteki 10 sektör grubunun 9'u düşüş yaşadı. Endeks 19 Haziran'da ulaştığı altı yılın zirvesinden bu yana yaşadığı düşüşü sürdürüyor. ABD hisseleri dün, Wall Street Journal'ın Suriye savaş uçaklarının Irak'ın batı bölgesinde hedefleri vurduğu ve en az 50 kişinin öldüğüne yönelik haberi ile düşüş yaşadı.

Tokyo merkezli Meiji Yasuda Asset Management Co. yöneticisi Osamu Koizumi, "Petrol fiyatlarıundaki yükseliş küresel ekonomide etkili olabilir ve bu da Irak'taki olayların neden bu kadar ilgi çektiğinin sebebi. Yatırımcılar piyasa zirve rekoruna yakın seviyelerdeyken satmak istiyor, fakat temellerdeki sağlamlık ile düzeltmelerin çok büyük boyutta olacağını sanmıyorum" dedi.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) vadelileri, Haziran ayında yüzde 3.9 yükselirken, 20 Haziran'da dokuz ayın zirvesinden günü tamamladı.

Japonya'da Topix endeksi yüzde 0.6 geriledi. Başbakan Shinzo Abe, ülkede deflasyonun sona erdiğini ve iş dünyasında genişlemeyi sağlayacak yeni devlet politikalarıyla deflasyona ket vurulacağını duyurdu. Abe'nin iktidar partisi, 2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde turizmi artırma planı dahilinde, kumarhanelerin yasallaştırılması gibi adımları içeren kanunları ilk parlamento oturumunda geçirmeyi hedefliyor.