Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ford Motor Co.’dan Panasonic Corp.’a şirketler istihdamı ve yatırımları desteklemeye başlayarak küresel ekonomiye katkı sağlıyor

Şirketlerin yükselen harcama planları, 2014 yılı başındaki sürpriz yavaşlamayı tersine çevirmeye yardımcı oluyor. Ayrıca bu destek, uluslar arası genişlemenin bir sonraki basamağının, 2009 yılında dünya çapında yaşanan resesyondan bu yana görülen zayıf toparlanmadan daha güçlü olacağının sinyallerini veriyor.

New York merkezli Bank of America Corp. Ekonomisti Gustavo Reis konu ile ilgili, “Önemli ölçüde bir yavaşlamanın ardından canlanma meydana geliyor. Küresel büyümenin, bu yıl yüzde 3.1 oranına ve gelecek yıl 2013’teki yüzde 2.9’dan 3.7’ye yükseleceğini öngörüyoruz” dedi.

Şirketler, nakit oranının artmasıyla hisselerin geri alımı veya kar paylarını piyasaya çıkarmak için yapılan harcamaların ardından yatırımlarını tesis ve iş gücüne yapıyorlar. Comcast Corp.’un 68 milyar dolara Time Warner Cable Inc.’i  satın alması öncülüğünde, şirket satın alımlarının 2007’den bu yana en yüksek miktara yükselerek, 2014’te şimdiye kadar 1.5 trilyon dolara ulaşması ekonomik canlılığın geri döndüğünün sinyallerini veriyor.

Bastırılan talep, uygun finansman maliyetleri ve belirsizlik Citigroup Inc. ekonomistlerinin, iş yatırımlarının bu yıl yüzde 3.3 ve 2015’te 4.2 oranında yükseleceği tahminde bulunmalarının nedenlerini teşkil ediyor.