Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japon şirketleri, satış vergisi artışının güveni zedelemesine karşılık yatırım planlarını tahminlerin üstünde artırdı. Bu artıştan ekonomik toparlanma için çabalayan Başbakan Shinzo Abe'nin karlı çıkması bekleniyor.

Japonya Merkez Bankası'na (BOJ) göre, bütün endüstrilerdeki büyük şirketler bu mali yılda Mart'a kadar sermaye harcamalarını yüzde 7.4 artıracak. Şirketler 3 ay önce yalnızca yüzde 0.1'lik bir tahminde bulunmuştu. Bu artış aynı zamanda Bloomberg News'ün anketine katılan ekonomistlerin ortalama beklentisi yüzde 6'dan da fazla. Büyük imalatçıların güveni ise Mart'taki 17'den 12'ye geriledi.

BOJ rekor oranda teşvik sağlasa da, enflasyonun gelir artışından 5 kat fazla olması tüketiciyi bir sıkıntıya sevk ediyor. Abe ise yatırımı canlandırmak için şirketlerin rekor nakit stoklarını kullanmasını ümit ediyor. Sermaye giderlerinin 2007'deki zirveye uzak olması ve 1980'lerdeki seviyelerde kalması; Abe'nin yeni iş imkanları yaratma niyetine ve ülkedeki kurumsal harcama teşviklerine, zarar veriyor.

 Tokyo'daki Japan Macro Advisors'ın baş ekonomisti Takuji Okubo konuya ilişkin '' Sermaye giderleriyle iligli güzel haberler geliyor. Japon şirketleri kar artışı yaşamakta ve nakde doymuş durumdalar. Bu nakdin bir kısmını da iç pazarda kullanmaları bekleniyor'' yorumlarında bulundu.