Abe'nin orduyu güçlendirme çabasına halktan sert muhalefet
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ordunun meşru müdafa kurallarını değiştirmek isterken Japon halkı ise bu politikaya muhalefet ediyor
Başbakan Shinzo Abe'nin müttefiklerini koruma arayışları, 70 yıllık barışın sürmesini isteyen Japon halkı tarafından sert bir muhalefetle karşılaştı. Savaş karşıtı Japon'lar bu konuda ısrarın ülkeyi tekrar çatışmaların içine çekmesinden endişe ediyor.
İki mecliste de çoğunluğa sahip olan Abe hükümeti, Kabine'nin de onayıyla ordunun meşru müdafaa kurallarını değiştirmek istiyor. Hükümetin bunu yapabilmesi için anayasanın Kabine tarafından yeniden yorumlanması gerekiyor. Anketler Japon'ların Abe'nin icraatları konusunda endişeli olduğunu ortaya koyuyor. Bu durumun da yasa değişikliklerinin Parlamento'dan geçmesini zorlaştırması bekleniyor.
Çin'in ordusunu güçlendirerek Japonya'yı bölgesel ihtilaflarda zorlaması, Japon halkının yaygın muhalefetini etkilemiyor. Abe'nin savaş sonrası yapılan anayasanın barışçıl 9. maddesini yeniden yorumlamak istemesinin, savunma birliklerinde ciddi değişikliklere kapı aralayabileceği belirtiliyor.
Chiba'daki Josai Uluslararası Üniversitesi'nden Andrew Horvat konuya ilişkin '' Japon'ların büyük bir kısmı barışın 9. madde sayesinde kazanıldığına inanıyor. İnsanlar bu durumu özümsüyor ve bir anda barışın belli bedelleri olduğunu kabullenmeleri kolay değil. Hele bu bedelin silahlı kuvvetleri her daim teyakkuz halinde bulundurmak olduğu fikri insanlara pek sıcak gelmiyor'' yorumlarında bulundu.