Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:20'de güncellendi)

Dolar, ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve işsizlik oranındaki düşüşün, Fed’in faiz oranlarındaki yükselişi öne çekeceği söylentilerini artırmasıyla 1 ay içindeki en büyük yükselişi gerçekleştirdi.

Öngörülen yüksek borçlanma maliyetlerinin, ABD’yi, büyümeyi desteklemek için para birimini zayıflatmaya çalışan diğer ülkelerden ayırması ile dolar 16 önemli para birimi karşısında yükseliyor. İsveç kronu, faiz oranlarının merkez bankası tarafından tahminlerin üzerinde düşürülmesiyle değer kaybına uğradı. Avustralya doları, Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens'in para biriminin fazla değerlendiğini söylemesi ile zayıfladı. Euro ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin faiz oranlarının düşük seviyede kalacağını yinelemesiyle geriledi.

Connecticut merkezli Pierpont Securities LLC. küresel stratejistlerinden Robert Sinche, “Bu tip rakamlar, dikkatleri üzerine çekmeli, hatta Fed’de bile. Dolardaki yukarı yönlü hareket hak edilmiş bir yükseliştir ve bence daha da yükselecek” yorumunda bulundu.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 11:06’da 1,007.39 seviyesine ulaştı. Dolar yen karşısında yüzde 0.4 değerlenerek 102.19 yen oldu. Euro dolar karşısında, yüzde 0.4 düşerek 1.3611 seviyesine geriledi.

(20:20'de güncellendi)