Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz'in piyasa değeri bakımından ikinci büyük bankası Banco Espirito Santo SA, Grupo Espirito Santo şirketlerindeki riskler toplamının 1.18 milyar euro (1.6 milyar dolar) olduğunu ve olası kayıpları değerlendirmek amacıyla grubun yeniden yapılandırma planını açıklamasının beklendiğini bildirdi.

Lizbon merkezli banka tarafından yapılan açıklamada, "Banco Espirito Santo'nun yönetim komitesi, Grupo Espirito Santo kaynaklı oluşması muhtemel kayıpların, yasal özkaynak gereksinimlerine uyumluluğu tehlikeye atmayacağına inanıyor" denilirken, "Banco Espirito Santo, Espirito Santo Group'taki riskler toplamını artırmayacağını taahhüt ediyor" ifadeleri yer aldı.

Banka ayrıca, 31 Mart itibarı ile regülatörlerin belirlediği yüzde 8'lik minimum Tier 1 rasyosunun 2.1 milyar euro üzerinde olduğunu ve bu durumun Haziran ayındaki sermaye artırımında dikkate alındığını bildirdi.

Portekiz bankası, gruptaki şirketlerden birinin kısa dönemli tahvil ödemelerini gerçekleştirememesi sonrasında riskler toplamını güncellemeyi güncelledi. Banco Esprito Santo hisseleri dün, regülatörler tarafından işlemlerinin durdurulması öncesinde yüzde 17'nin üzerinde değer kaybetti ve bankanın tahvilleri rekor düşük seviyelere geriledi. Regülatörler dün, Banco Espirito Santo hisselerinin kısa pozisyon satışlarının bugün için durdurulduğunu söyledi.

Banco Espirito Santo'nun yüzde 25'ine sahip olan Espirito Santo Financial Group SA dün, hisselerini ve Lüksemburg ile Euronext Borsalarında listelenmiş tahvilleri askıya aldığını açıkladı ve riskler toplamının finansal etkilerini değerlendirdiğini bildirdi.