Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:50’de güncellendi)

Avrupa hisseleri, satın alma faaliyetlerinin artması ve yatırımcıların Banco Espirito Santo SA kaynaklı finansal tehlikelerin Euro Bölgesi bankalarına sıçramayacağı söylentileri ile yükselerek, beş günlük düşüşten toparlandı.

Imperial Tobacco Group Plc, Reynolds American Inc. ve Lorillard Inc. ile bazı varlıkları ve markaları satın almak için görüşmelerde bulunduğunu açıklaması ile 1996’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Symrise AG değer kazanırken, Indesit Co. ise Whirlpool Corp.'un şirketin hisse kontrolü için 1 milyar dolar ödemeyi onaylaması ile yüzde 2.9 artış kaydetti.

Stoxx Europe 600, yüzde 0.5 kadar artış göstermesinin ardından yüzde 0.2 yükselerek Londra’da 336.91 puan ile günü tamamladı. Endeks bu hafta, yatırımcıların 2009'dan bu yana en yüksek seviyelere yaklaşan değerlemelere ağırlık vermeleri ve Euro Bölgesi'nde toparlanmanın hala kırılgan olduğuna yönelik endişeler ile Mart’tan bu yana en büyük gerilemeyi göstererek yüzde 3.2 düşüş yaşadı

Avrupa piyasalarında geçtiğimiz hafta boyunca yaşanan sert satışların ardından yeniden toparlanma beklendiğini ifade eden Cenevre'deki Clairinvest'in fon yöneticisi Ion-Marc Valahu '' Portekiz'de, bankacılık sektörüyle ilgili endişeler nedeniyle yüzde 8'ün üstünde bir düşüş yaşandı. Bu durumun piyasalara etkisi geçmiş gözüküyor. Banco Espirito Santo münferit bir hadise olacağa benziyor'' dedi.

18 Batı Avrupa gösterge endeksinin 13'ü bugün yükseldi. Fransa'da CAC 40 yüzde 0.4, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0.3 ve Almanya'da DAX yüzde 0.1’den az yükseliş gösterdi.

Stoxx 600, Banco Espirito Santo SA kaynaklı endişelerle, geçtiğimiz beş gün boyunca yüzde 3.6 düşüş kaydetti. Portekiz Merkez Bankası, ana şirketinin tahvil ödemelerini ertelemesi sonrasında Banco Espirito'nun koruma altında olduğunu açıklamıştı.

(19:50’de güncellendi)