Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, Avrupa'daki finansal risklerin kötüleşmesi nedeniyle son üç haftadaki ilk haftalık kaybına doğru ilerliyor. Endonezya hisseleri 13 ayın zirvesinde düşerken, Rusya rublesi zayıfladı.

PT Bank Rakyat Indonesia hisseleri rekorun ardından yüzde 1.5 düşüş yaşarken, Jakarta Bileşik Endeksi ülkedeki tartışmalı başkanlık seçimleriyle son 6 haftadaki en ciddi düşüşü kaydetti. OAO Mechel, Rusya’nın maden şirketinin iflas etmesine izin vereceğine işaret etmesiyle üst üdte 4. günde de düşüş yaşadı. Hükümet tahvilleri ise düşüşü 3. güne taşıdı ve ruble dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybetti. Won dolar karşısında, değer kaybını 6. güne taşıyarak Ocak sonrası dönemdeki en uzun gerilemesini gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi Londra saatiyle 11:24'te yüzde 0.4 düşüşle 1.057,66'yı gördü. Endeksin 8 Temmuz'da son 16 ayın yükseğine çıkmasıyla değerlemeler 2011'den beri en pahalı seviyeye çıkmıştı. Portekiz'in ikinci büyük bankasına bağlı bir şirketin kısa dönemli tahvil ödemelerini gerçekleştirememesi, Avrupa piyasalarının borç krizi sonrası şoklara karşı dayanıklılığına yönelik endişeleri yeniden gündeme getirmişti.

Blackfriars Asset Management Ltd. gelişen piyasa hisseleri müdürü Tony Han, “Piyasa, Avrupa’daki risklerle ilgili rahat davranıyordu ve dün bir uyarı işaretiydi. Euro Bölgesi krizinin altında yatan problemlerin bir kenara itilmiş olduğunun ve çözülmediğinin hatırlatıcıydı” dedi.

Portekiz'in piyasa değeri bakımından ikinci büyük bankası Banco Espirito Santo SA, Grupo Espirito Santo şirketlerindeki riskler toplamının 1.18 milyar euro (1.6 milyar dolar) olduğunu ve olası kayıpları değerlendirmek amacıyla grubun yeniden yapılandırma planının açıklamasının beklendiğini bildirdi. Bankanın bu açıklaması şirketlerden birinin kısa dönemli tahvil ödemelerini yapamamasının ardından geldi.

(14:55'te güncellendi)