Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) liderleri tarafından AB Komisyonu Başkanlığı için önerilen eski Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kendisi için yapılacak oylama öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren genişleme süreci konusunda, "Önümüzdeki beş yılda yeni AB üyesi olmayacak" dedi.

AP seçimlerine yönelik kampanyası sırasında verdiği mesajı yineleyen Juncker, kendi döneminde genişlemeye kapıyı şimdiden kapatsa da "Müzakereler sürecek" ifadesini kullanarak, Balkan ülkeleri başta olmak üzere AB üyesi olmak isteyen ülkelerin açık bir Avrupa perspektifine ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Son dönemde AB'nin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlar arasında yer alan yasa dışı göç konusuna değinen Juncker, "AB'nin dış sınırlarını korumaya, kuzey ve güney arasında dayanışmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Juncker, AB'nin yasal göçü teşvik etmesi gereğine dikkati çekerek, ABD, Kanada ve Avustralya'nın bu alandaki uygulamalarını örnek gösterdi.

AB'deki işsizlerin sayısına atıf yaparak, "29'uncu AB ülkesinin oluşmaya başladığı" yorumunu yapan ve böyle bir ortamda krizin bittiğinden bahsedilemeyeceğini kaydeden Juncker, önümüzdeki 3 yıllık dönemde büyüme ve iş alanlarındaki yatırımlar için 300 milyar avroluk kaynağın mobilize edilmesini istediğini belirtti.

Juncker, AB'nin iç politikada sıkça ve genelde olumsuz şekilde kullanılmasından ve eleştirilmesinden de yakındı ve AB liderlerine "Brüksel'de 'evet' diyorsanız başka yerde 'hayır' demeyin" çağrısında bulundu.

AB'nin güven kaybına uğradığına ve sokaktaki insanlarla arasında açık oluştuğuna dikkat çeken Juncker, 5 yıllık görev süresi boyunca AB kurumları nezdinde izleyeceği tavır hakkında ipucu verdi. Juncker, "AB Konseyi'nin sekreteri olamayacağım gibi AP'nin de yaveri olmayacağım" diye konuştu.

Önümüzdeki saatlerde AP Genel Kurulu'nda yapılacak oylama sonucunda Juncker'in yeni AB Komisyonu Başkanı olup olmayacağı netleşecek. Juncker'in bu göreve atanabilmesi için kapalı yapılacak oylamada 751 AP üyesinden 376'sının oyunu alması gerekiyor. AP'deki en büyük siyasi gruplar Juncker ismi üzerinde anlaştığı için seçilmeme ihtimali düşük gözükse de gruplar arasında varılan anlaşmaya rağmen çekimser ya da olumsuz oy kullanacak AP üyelerinin çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

AA