Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların ağırlıklarını, Orta Doğu'daki gerginlikten ziyade güçlenden dolara vermeleri ile birlikte, son üç haftanın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor.

Dolar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün yaptığı açıklamada, teşviklerre halen ihtiyaç duyulduğunu, ancak enflasyon ve istihdam piyasasının güçlenmesi durumunda, gösterge faizin beklenenden daha önce artırılabileceğini kaydetmesinin ardından, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında üç haftanın zirvesine çıktı. Metal önceki iki günde yüzde 3 geriledi ve bu yılın en hızlı iki günlük düşüşünü gerçekleştirdi.

Yellen dünkü konuşmasının ardından bugün parlamentoda ikinci kez konuşma yapacak. Altın 2013 yılında, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentileri ile yüzde 28 değer kaybetti. Fiyatlar bu yıl, Fed politika yapıcılarının tahvil alımlarının bitmesinin ardından faizler düşük tutma taahüdünde bulunmaları ve Orta Doğu ve Ukrayna'daki olayların güvenli liman alımlarını desteklemesi sonucu yüzde 8 sıçradı. İsrail, filistinlilerin roket saldırılarının Mısır'ın ateşkes önerisine karşın devam etmesinin ardından Gazze Şeridi'ne hava saldırılarını yeniden başlarttı.

Çin'in Borsaya kote en büyük aracı kuruluşunun bir birimi olan CITICS Futures Co.'nun analistlerinden Zhu Runyu, "ABD'den gelen olumlu ekonomik veriler dolara destek oldu ve bu da altın üzerinde baskı oluşturdu," dedi ve "Jeopolitik tansiyon altına halen destek sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, New York saati ile 07:23'te, ons başına 1,298.30 dolarda kaldı. Metal dün 1,292.60 dolar ile 19 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın Londra'da yüzde 0.3 artarak ons başına 1,297.87 dolara geldi.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 21 altındaydı. Metalin bu haftaki düşüşü, fiyatların 100 günlük hareketli ortalamanın altına inmesine ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesine yaklaşmasına neden oldu.

Fed, ekonomideki iyileşme ile birlikte, varlık alım toplamını 85 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürdü. ABD'de, dün perakende satışların Haziran ayında arttığını ve New York'ta imalat sanayi göstergesinin Nisan 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktığını gösteren verilerin ardından, bugün açıklanacak olan fabrika siparişleri verisinin artış göstermesi bekleniyor.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, "Yellen'ın Fed'in gevşek para politikası duruşunu savunmasına karşın, altın piyasaları bu yorumları algılanandan daha erken bir faiz artırımı olasılığı olarak değerlendirdi. Bu altın için olumsuz," dedi ve "1,300 doların aşağı yönde kırılması ve teknik zayıflıkla birlikte, altının daha da düşmesi mümkün" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli gümüş kontratları, dün ons başına 20.67 dolar ile 20 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.8 düşerek 30.73 dolara geldi. Eylül vadeli palladyum yüzde 0.1 yükselişle ons başına 869.60 dolara çıkarken, ekim vadeli platin yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,482.20 dolara geldi.

(15:30'da güncellendi)