Bulgaristan hükümeti istifa etti
Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, hükümetinin istifasını Parlamentoya sundu
Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, hükümetinin istifasını Parlamentoya sundu.
Oreşarski, Bakanlar Kurulu'nun son olağan oturumunun ardından istifa kararını açıkladı. Parlamentoya intikal edilen istifanın perşembe yapılacak genel oturumda oylamaya sunulması bekleniyor.
Başbakan Plamen Oreşarski Hükümeti'nin istifasının ardından Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkede 6 Ekim'de yapılması öngörülen erken seçime hazırlayacak geçici bir teknokratlar hükümeti kuracak.
Plevneliev, sınırlı yetki sahibi olacak kabinenin kadrosu ve çalışma önceliklerini 6 Ağustos'ta açıklayacağını bildirmişti. İstifa etmiş olmasına rğmen Oreşarski hükümeti 5 Ağustos'a kadar görevini sürdürecek.
-89. Hükümet neden düştü
Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin oluşturuduğu koalisyonunla kurulan 89. Hükümet, sadece bir yıl iktidarda kalabildi.
Başbakan Oreşarski, Bulgaristan'da kitle gösterilerin baskısı nedeniyle 20 Şubat 2013'de görevinden istifa etmek zorunda kalan bir önceki Başbakan Boyko Borisov hükümetinin kaderini paylaştı.
İktidarı sırasında halkı büyük bir hayal kırıklığına uğratan Borisov hükümetine karşı protestolar, sokaklarda zamlı elektrik faturaların yakılması ile başlamış ve 11 gün içerisinde 14 kişi kendini de yakmıştı.
Oreşarski'nin Hükümeti ülkede 12 Mayıs 2013'te yapılan erken parlamento seçiminin ardından 29 Mayıs'ta kurulmuştu. Yeni hükümetin kurulduğu ilk günlerde kitle protestolarına ara verilmiş ancak 14 Haziran'da ülkenin itibarı en çelişkili, oligarşi temsilcilerinden HÖH Milletvekili Delyan Peevski'nin Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) müdürlüğüne atanması, halkın yeniden sokaklara dökülmesine neden olmuştu.
Halktan gelen tepkiler sonrası Peevski'nin atamasının geri çekilmesine rağmen sosyal medya üzerinden organize olan göstericiler, yaklaşık 6 ay süren protestolara başlamıştı. Göstericiler Oreşarski hükümetinin istifasını, parlamentonun feshedilmesini ve iktidar ile muhalefet politikacıların tamamının siyasetten çekilmesini talep etmişti.
-Ekonomik istikrarsızlık
Zamanla şiddeti azalmasına rağmen devam eden kitle protestoları, Oreşirski hükümetine siyasi baskısını hissettirirken, son dönemde bankacılık sektöründe yaşanılan büyük yolsuzlukları hükümeti daha da zor durumu soktu.
Devlet ödemelerin yapıldığı, ülkenin dördüncü en büyük bankası Korporativ Ticaret Bankasının (KTB) hortumlandığı gerekçesiyle 20 Haziran'da geçici olarak hizmete kapatılması ülkedeki siyasi istikrarsızlığa ekonomik boyut katmıştı.
Kısa sürede ülkenin tüm mali sistemini sarsan skandal yüzünden Merkez Bankası (BNB), KTB'ye geçici olarak el koyarak kapsamlı bir soruşturma başlatmıştı. Şimdilik soruşturma kapsamının dışında kalan bankanın sahibi Tzvetan Vasilev olaylardan uzak, Avusturya'da yaşarken, teminatsız kredi dağıtmakla suçlanan bazı alt düzeyli banka yöneticilerin çalışmaları sorgulanıyor.
Başbakan Oreşarski'nin iktidarı sırasında Parlamentoda temsil edilen iktidar ve muhalefet partileri ise çıkarlarına göre oturumları sabote ederek siyasi sisteminin itibarının daha da zedelenmesine neden olmuştu.
Yeni bir siyasi döneme girilen Bulgaristan'da seçim sonrası kurulacak koalisyonlar için kulis pazarlıkları şimdiden başlarken, eski Başbakan ve ana muhalefet partisi lideri Boyko Borisov, kamuoyu araştırmaların öngörülerine dayanarak, lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) ile ülkeyi yeniden yönetmeye şimdiden hazır olduğunu ilan etti.
AA