Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:40'ta güncellendi)

Uluslararası piyasalar, beklenenden iyi çıkan şirket karlarının yanında, küresel ekonomik büyümeyi destekleyici yöndeki makroekonomik verilerden destek bulmasının ardından konsolide oluyor.

ABD ve Avrupa hisseleri, LVMH Moet Hennesy Louis Vuitton SA ve Amazon.com Inc. gibi şirketlerin kar açıklamalarının beklentilerin altında kalması ile değer kaybına uğradı. Rusya hisseleri gerilerken, Hazine tahvilleri ve dolar yükseldi.

Nasdaq 100 Endeksi, Amazon.com Inc.'nin yüzde 12 gerilemesinin ardından New York saati ile 09:34’te yüzde 0.7 düştü. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, üst üste iki gün rekor seviyede kapanış yapmasının ardından yüzde 0.4 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi, 2 haftanın en yüksek seviyesinden gerileyerek yüzde 0.3 düştü. Rusya Micex Endeksi, yüzde 1.4 geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bir aydan uzun bir sürenin en güçlü seviyesinde tırmandı. 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizi, 2 baz puan düşüş ile yüzde 2.48 geriledi.

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, beklentilerin altında kar açıklarken, Facebook Inc. ve Royal Bank of Scotland Plc’nin kar açıklamalarının tahminlerin üzerinde gelmesi ile küresel hisseler yükselişi 2. haftaya taşıdı. Rusya merkez bankası beklenmedik şekilde politika faizini bu yıl üçüncü kez yükseltti. ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri Haziran'da beklentinin üzerinde artış gösterdi.

Küresel hisse senetleri, ABD'de beklenenden iyi çıkan şirket karları ve küresel imalat sanayinin büyüdüğüne yönelik işaretlerin beklentileri iyileştirmesinin ardından yükselişini ikinci haftaya taşıdı. Templeton Emerging Markets Group'un başkanı Mark Mobius, Çin hisse senetlerinin, Hang Seng China Enterprises Endeksi'nin 20 Mart'tan bu yana yüzde 19 artmasının ardından, yüzde 20 daha yükselebileceğini kaydetti. ABD ve Kanada, Ukrayna'daki gelişmeler konusunda baskılarını artırmak için, Dünya Bankası'ndaki Rusya ile ilişkili projelere muhalefet edecek.

Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım piyasaları araştırma müdürü Matthew Sherwood, "Değerlemeler fazla artmadı, ancak bu rallinin daha ne kadar uzayacağına ilişkin sınırlamalar var," dedi ve "Her ne zaman piyasaya aşağı bir hareket gelirse, devam eden parasal destek, değerlemeler ve iyileşen büyüme ortamından dolayı, muhtemelen kısa ömürlü olacak" şeklinde görüş bildirdi.

(17:40'ta güncellendi))