Suudilerin borsası BIST'e rakip olacak
Serbest Piyasa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ünver: "Suudi Arabistan'ın 2015'te borsasını yabancı yatırımcılara açma planı karşısında Türkiye'nin hisse senedi pazarının derinliğini hızlı ve nitelikli bir şekilde arttırması gerekiyor"
Serbest Piyasa Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver, Suudi Arabistan'ın 2015'te borsasını yabancı yatırımcılara açma planı karşısında Türkiye'nin yatırımcı kaybetmemesi için hisse senedi pazarının derinliğini hızlı ve nitelikli bir şekilde arttırması gerektiğini söyledi.
Ünver, Suudi Arabistan'ın borsasını yabancı yatırımcılara açması durumunda Türkiye'nin finans merkezi olma hedefi açısından rekabet ortamı oluşacağını ifade etti.
Ortadoğu'da finans merkezi açığı olduğuna işaret eden Ünver, şöyle konuştu:
"Baktığımız zaman Tedavül (Suudi Arabistan Borsası) yaklaşık 500 milyar dolarlık bir değerle işlem görüyor. Bu önemli bir rakam, 160 civarı firma işlem görüyor ve bu firmaların toplam değeri de yaklaşık 500 milyar dolar. Bu açıdan bakıldığında Suudi Arabistan'ın dünyaya kapılarını açacak olması, bizim açımızdan rekabet ortamını kızıştıracak ve ülke olarak atmamız gereken adımları artık koşar adımlara çevirmemiz gerekiyor. Bizim de hızlı bir şekilde hisse senedi pazarımızın derinliğini nitelikli bir şekilde arttırmamız gerekiyor. Ve buradaki adres ISO1000'deki firmalardır, bunların da yaklaşık yüzde 12'si halka açılmış durumda. Bizim bu oranı ivedilikle önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 50'ye çıkartmamız kaçınılmaz olmuştur."
Ünver, Suudi Arabistan borsasına özellikle ABD ve İngiltere'den hisse senedi yatırımları amacıyla fon akışı olacağını belirterek, bölgede enerji şirketlerinin önemli rol oynadığını ve bu açıdan Suudi borsasının dünyanın önde gelen finans piyasalarının ilgi odağı olacağını dile getirdi.
Ülke dinamiklerine bakıldığında Türkiye ve Suudi Arabistan'ın ortak noktasının müslümanlık olduğunu ifade eden Ünver, hisse senetleri pazarında işlem gören firmalardan Türkiye'de bankacılık sektörünün ön planda olduğunu, Arabistan'da ise enerji sektörünün önde geldiğini söyledi. Ünver bu durumun ilerleyen yıllar içerisinde bir takım işbirlikleri doğurabileceğini ve Türkiye'nin bu durumu lehine çevirebileceğini ifade etti.
Türkiye'nin bu konuda atak davranması gerektiğinin altını çizen Ünver, rekabetten dolayı işbirliklerin doğmasına uygun bir zemin oluşacağı kanaatinde olduğunu ve aynı coğrafyanın ve aynı dinin mensupları olan iki ülkenin önemli işbirlikleri yapabileceklerini belirtti.
"Türkiye'yi doğrudan etkilemez"
Londra'daki Global Resources Cooperation ve İstanbul merkezli Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü ise Suudi Arabistan'ın geleceğine olan güvensizlik, bölgesel istikrarsızlık ve Dubai, Doha, Bahreyn gibi rakipler nedeniyle Suudi borsasına yabancı ilgisinin fazla olmayacağını söyledi.
Suudi Arabistan'a akan yatırım fonlarının farklı beklentiler içinde olacağını, bu nedenle açılımın Türkiye'yi doğrudan etkilemeyeceğini belirten Öğütçü, açılma planının Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarının düşmesine ilişkin beklentilere karşı bir hazırlık olarak görülebileceğini kaydetti.
Öğütçü, Suudi Arabistan'ın artık dünyanın en büyük petrol üreticisi olmadığını ifade ederek, "Suudi Arabistan, ABD ve Rusya ile yarışmak zorunda. Petrol gelirlerinin azalması karşısında mevcut statükoyu sürdürmek için yeni finans kaynaklarına ihtiyaç duyuyor. Borsasını uluslararası yatırımcılara açmasının önemli bir sebebi de bu" dedi.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, geçen hafta yabancı finansal kurumlara borsada işlem yapma yetkisi tanınacağını açıklamıştı.