Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Altın yatırımcısı, 2014'ün ilk yarısında ETF'deki altın varlıklarından parasını çekmesinin ardından Temmuz ayında geri döndü. Barclays Plc ve Goldman Sachs Group Inc.'nin altın fiyatlarının daha da düşeceğini açıklamaları ile birlikte altın kayıplarını artırmıştı.

Bloomberg veri tabanına göre altın destekli ETF'ler 29 Temmuz itibari ile bu ay 536.81 milyon dolar arttı. Haziran ayına kadarki 6 aylık dönemde ise 319 milyon dolarlık çıkış görülmüştü. Vadelilerdeki bu ayki yüzde 2'lik düşüş ile birlikte fiyatlar 2014 Mart ayındaki yüksek seviyenin yüzde 7 altında bulunuyor.

Altının güvenli varlık olarak cazibesi Ukrayna, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki tansiyonun yükselmesi ile birlikte arttı. Altının performansı bu yıl hisse senetleri ve tahvillerin performansını aşarken -Citigroup kazançların korunacağını belirtiyor- Bloomberg anketine katılan analistler ise fiyatların dördüncü çeyrekte düşeceğini öngörüyorlar. ABD hisse senetleri hali hazırda tüm zamanların yükseğinde bulunuyor.

National Securities Corp baş piyasa stratejisti Donald Selkin konu ile ilgili “Bazı yatırımcılar politik çalkantılar nedeni ile altına kayıyor fakat uzun vadeli belirleyicilerin pek de yardımcı olmaması ile ilgi dağılacaktır. Daha yüksek faiz oranı beklentisi ve hisse senedi piyasasında güçlenme altının yükseleceğine dair tüm umutlara darbe indirecektir." yorumunda bulundu.