Küresel piyasalarda günün özeti
-
BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz
-ABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında
ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz'da beklentinin altında artış gösterirken, işsizlik oranı yüzde 6.2'ye yükseldi
Tarım dışı istihdam 209,000 artış gösterirken, Haziran ayı rakamları yukarı yönlü revize edilerek 298,000'e yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı tarım dışı istihdamın 230,000 artacağı yönündeydi. İşsizlik oranı yüzde 6.2'ye yükselirken, ekonomistlerin beklentisi bu oranın değişmeyerek yüzde 6.1 seviyesinde kalacağı şeklindeydi.
-S&P 500, 2 yılın en kötü haftasına yöneldi
ABD hisseleri, Standard & Poor’s 500 Endeksi’nin 2 yılın en kötü haftasına yönelirken, Arjantin’in temerrüde düşmesi ve Portekiz bankası Banco Espirito Santo’yla ilgili endişelerin aylık istihdam verisini gölgede bırakması ile satışa yeniden başladı.
Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.6 düşerek New York saati ile 12:39'da 1,919.01 puan olurken, dün yüzde 2'lik düşüş kaydetmişti. Endeks, bu hafta yüzde 3’lük kayıp ile Haziran 2012’den bu yana en büyük düşüşe hazırlanıyor. Dow Jones Industrial Average ise 104.71 puan veya yüzde 0.6 düşüşle 16,458.59 puan olurken, endeks dün yaşanan kayıplarla 2014 yılındaki kazancı silmişti.
-Avrupa hisseleri, haftayı düşüşle tamamladı
Avrupa hisseleri, ArcelorMittal ve Vinci SA gibi şirketlerin beklentilerin altında kalan kar açıklamaları ile 3 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.
Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 1.2 gerileyerek 331.91 puan ile kapanış yaptı. Gösterge endeks, beklnetilerin altında yükselen ABD tarım dışı istihdam verisinin, Fed’in faiz oranlarını bir süre daha düşük tutacağı iyimserliği oluşturması ile yüzde 1.5 kadar önceki kaybını azalttı.
-ABD'de ISM imalat endeksi beklentinin üzerinde
ABD'de ISM imalat sanayi endeksi Temmuz'da beklentinin üzerinde gerçekleşti.
Institute for Supply Management (ISM) endeksi 57.1'e yükselerek Nisan 2011'den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Endeks bir önceki ayda 55.3 düzeyindeydi. Endekste 50'nin üzerindeki değerler sektörde genişlemye işaret ediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endeksin 56'ya yükseleceği yönündeydi.
-WTI petrol “stok verisi” ile 4 ayın en düşüğünde
WTI petrol, ABD'de akaryakıt talebinin zayıflayacağı sinyalleri ile 4 ayın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görürken, Ocak ayından bu yana en büyük haftalık kayba ilerliyor.
Eylül vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde 1.08 dolar sent düşüş ile 5 Şubat’tan bu yana en düşük seviyesi 97.09 doları gördü. Kontrat, Londra saati ile 12:10’da 97.33 dolardan işlem gördü. Tüm vadelilerin işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 71 yukarısında seyrediyordu. Fiyatlar geçen ay, Mayıs 2012’den bu yana en büyük düşüş ile yüzde 6.8 geriledi.
-Gelişen piyasalar 4 ayın en kötü haftasına yöneldi
Gelişen piyasalar, Arjantin'in iflası ve hayal kırıklığı yaratan kar rakamları nedeniyle 4 ayın en kötü haftasına doğru ilerliyor.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.9 düşüşle Londra saati ile 11:33’te 1,055.74 puana gerileyerek 5 gün içindeki kaybı yüzde 2.1 oranına yükseltti. Samsung Electronics Co, UBS AG'nin hisse notunu düşürmesi sonrasında, Seul'de Ağustos 2012'den bu yana en sert iki günlük gerilemesini yaşadı. OAO Sberbank, Avrupa Birliği’nin Rusya’nın en büyük bankalarına yönelik yaptırım uygulamasının ardından gerileyerek Micex Endeksi’nin düşmesine neden oldu. Türkiye hisseleri, yüzde 1.2 değer kaybına uğrarken, Çek Cumhuriyeti ve Güney Afrika hisseleri en az yüzde 0.8 düştü.
-SocGen'in karı yüzde 7.8 arttı
Paris merkezli banka, net karının geçen yılın aynı dönemindeki 955 milyon eurodan bu yıl 1.03 milyar euroya (1.4 milyar dolar) çıktığını açıkladı. Bu rakam 2010 ortasından bu yana kaydedilen en yüksek çeyrek karı olurken, Bloomberg'ün derlediği 8 analist tahminin ortalaması 852 milyon euroydu.
-Türkiye'de PMI 5 yılın en düşüğünde
Türkiye'de imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi Temmuz'da 48.5 ile Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek, Türkiye mal üretim sektöründe genel olarak ticaret ikliminin kötüleştiğine işaret etti. Endeks Haziran'da 48.8 düzeyindeydi.
HSBC Markit Türkiye PMI verilerine göre, Türkiye imalat sektörü üçüncü çeyreğin başında gerileme içinde kalmaya devam etti. Gelen yeni iş seviyesi, neredeyse son üç yılın en yüksek hızında düşerek, fabrika çıkışları, satın alma ve birikmiş işlerin azalmaya devam etmesine yol açtı.