Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:00'da güncellendi)

Avrupa hisseleri, bölgenin iki en büyük hissesinin gerilemesiyle ve Portekiz'in Banco Espirito Santo SA'yı kurtarma paketi ile bölgede borçlu bankalara yönelik endişenin hafiflemesini gölgede bırakarak düşüşü 4.güne taşıdı.

Nestle SA ve Novartis AG, yüzde 1’den fazla değer kaybına uğradı. Avusturya gayri menkul geliştiricisi Immofinanz AG, yıllık karının beklentileri kaçırması ve Moskova alışveriş merkezi inşaatındaki ertelemenin gelirleri etkilediğini açıklamasıyla yüzde 2.7 geriledi. Banco Comercial Portugues SA, yüzde 6.1 ralli yaparken, HSBC Holdings Plc yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düşerek 331.15 puan ile günü tamamladı ve Nisan’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yapmış oldu. Endeks, gün içi işlemlerde, yüzde 0.3 kadar yükselip, yüzde 0.4 kadar geriledi. Gösterge endeks, Temmuz'da üst üste ikinci aylık düşüşü tamamlarken, iki yıldan uzun bir sürenin ilk iki aylık düşüşünü kaydetti.

Arjantin'in temerrüde düşmesi endişesi ve Espirito Santo krizinin kredi piyasasında daralma meydana getirmesi ihtimalleri ile küresel çapta hisselerden geçtiğimiz hafta 1.2 trilyon dolar çıkış yaşandı. Portekiz Merkez Bankası Espirito Santo'nun kontrolünü, bankanın varlıklarının çoğunu Novo Banco adı verilen yeni şirkete aktaracak olan 4.9 milyar dolarlık kurtarma paketi ile aldı. Banka hiseleri geçtiğimiz hafta yüzde 73 kaybederken, 1 Ağustos'ta işlemler bir süreliğine durdurulmuştu.

Bugün işlem gören 17 Batı Avrupa ulusal gösterge endeksinden 9’u düşüş kaydetti. İzlanda piyasaları, tatil nedeniyle bugün kapalıydı. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.1 gerilerken, Fransa’da CAC 40 yüzde 0.3 yükseldi. Almanya’da DAX, yüzde 0.6 düştü. İsviçre Piyasa Endeksi, yüzde 1.3 gerileme ile Nisan’dan bu yana en büyük kaybı kaydetti.   

(20:00'da güncellendi)