Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, ABD'de ekonomik büyümenin analsitlerin tahminlerini aşması ile birlikte, altının son bir yılın en uzun süreli düşüş döneminin ardından ralli yapacağı beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısını azalttı.

Para yöneticileri, ABD hükümet verilerine göre, altında net uzun pozisyon sayısını, 29 Temmuz'da biten haftada, yüzde 10 azalttı. Bu, Haziran ayından bu yana en hızlı düşüşü işaret ediyor. Altın fiyatları, üç hafa üst üste düşüş gösterdi ve Temmuz 2013'ten bu yana en uzun süreli haftalık kayıp dönemini gerçekleştirdi. Altın fiyatlarındaki bu düşüş, altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) toplam değerindeki 610 milyar dolar civarındaki erimeye yardımcı oldu.

Altın yılın ilk yarısında yüzde 10 getiri sağlayarak, emtia, hisse senedi ve ABD Hazine tahvillerine göre daha iyi performans göstermesinin ardından,Temmuz ayında yüzde 3 değer kaybetti. Yatırımcılar, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da gerilimin artmasına karşın, ABD'de ekonomik büyümenin hzılanmakta olduğuna ilişkin işaretlerin Fed'in borçlanma maliyetlerini artıracağı beklentilerini güçlendiresi sonucu altın sattı. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4 büyüdü.

Bethlehem, Pennsylvania'da McQueen, Ball & Associates'in şef yatırım yetkilisi Bill Schultz, "ABD'de ekonomik iklim daha ılımlı hale geliyor ve enflasyonun yükseldiğine ilişkin bir işaret yok. Bu nedenle, altını yönlendiren korku faktörü iyice bastırılmış durumda," dedi ve "Makul büyüme oranlarını görmeye devam edersek, sanırım altın dar bir alanda kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Altın vadeli kontratları, New York Comex piyasasında, son 12 ayda, yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,294.30 dolara indi. 22 ham maddeden oluşan Bloomberg Spot Emtia Endeksi yüzde 2 yükselirken, hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Endeksi yüzde 11 tırmandı. Bloomberg ABD Hazine Tahvilleri Endeksi yüzde 3'lük bir çıkış gerçekleştirdi.