Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye ile olan ticaretini artıran İngiltere, son iki ayda Türkiye'nin ihracat pazarında ikinci sıraya yerleşti. Son yedi ayın toplamında ise İngiltere Türkiye'nin üçüncü büyük ihracat pazarı oldu.

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği verilere göre mayıs ayında Türkiye'nin İngiltere'ye toplam 808,7 milyon dolar olan ihracatı, haziran ayında 829,9 milyon dolara, geçen ay sonu itibariyle de 892,2 milyon dolara yükseldi.

Türkiye'nin geleneksel olarak Almanya'nın ardından ikinci sırada yer alan en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak'taki ihracatın son iki ay içerisinde hız kesmesi de İngiltere'nin Türkiye'nin ihracat pazarındaki artışla ikinci sıraya yerleşmesine neden oldu.

Türkiye'nin İngiltere'ye bu yılın temmuz ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında ise 615,4 milyon dolardan 892,2 milyon dolara yükseliş gerçekleşti. Bu yılın temmuz ayı sonuna kadar olan döneminde ise Türkiye'nin İngiltere'ye olan toplam ihracatı 5,63 milyar dolara yükselerek Almanya ve Irak'ın ardından üçüncü sırayı aldı.

İlk yedi ayının toplamında Türkiye'nin ihracat pastasında Almanya 8,86 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, Irak ise 8,33 milyar dolar seviyesinde kaldı. Yılın aynı döneminde İngiltere'ye olan ihracat 5,63 milyar dolara yükselerek, Türkiye'nin ikinci en büyük ihracatı pazarı olan Irak ile aradaki farkı kapatmaya başladı.

AA muhabirine konuyla ilgili açıklama yapan Londra merkezli Capital Economics'in İngiltere ekonomisti Samuel Tombs, İngiltere ekonomisinin gelişmiş ekonomiler arasında hızla büyüdüğünü belirterek, "Bu yıl sonunda İngiliz ekonomisinin yüzde 3,3 oranında büyümesini bekliyoruz. Önümüzdeki yılda İngiliz ekonomisinin büyümesi yüzde 3 oranında olacaktır" dedi.

İngiliz ekonomisinin büyümesini artırmasının iç talep artışına dayandığını belirten Tombs, "İngiltere'nin büyümeyi devam ettirmesiyle Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerden ithalatı da artacaktır. Türkiye'den ve İngiltere arasındaki ikili ticaret artarak devam edecektir" öngörüsünde bulundu.

AA