Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye'de bu yıl fındık rekoltesinin beklenenden az olduğu, buna bağlı olarak da fındık fiyatlarının yeni sezonda 15 liraya kadar yükselmesinin beklendiği belirtildi.

Fındığın 30 Mart'taki zirai don nedeniyle hasar görmesiyle düşen rekolte sonrasında 2013 ürünü fındık fiyatları 10 liraya kadar yükselmişti. Bir süre önce hasadına başlanan 2014 ürününün fiyatının ise yeni sezonda 10 liradan 15 liraya kadar yükselmesi bekleniyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Mart'ta yaşanan zirai don nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu söyledi.

Fındık fiyatlarının mart ayı sonrasında dahi 12 liraya kadar yükseldiğini hatırlatan Keskin, "Şu anda bile yeni sezon fındıklar 9 liradan, 10 liradan satılıyor ki bunlar yaş fındık. Alıyorlar, 11-12 liraya da satıyorlar. Hasat yapılacak, kurutulacak fındığın fiyatı o zaman daha net olur" dedi.

Fındık fiyatlarının 10 liradan başlayarak 15 liraya kadar yükseleceğini düşündüğünü dile getiren Keskin, "Bu yıl rekolte ortalama 394 bin ton gerçekleşecek" diye konuştu.

- "Rekolte, ihracat ve dış tüketim talebini karşılamıyor"-

Keskin, Türkiye'nin 600-700 bin ton fındığa ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Rekolte düşük olunca da fiyatlar tabi ki yükselecek. Geçen yıl 600 bin ton kabuklu fındık ihraç ettik, 100-150 bin ton da iç tüketimimiz var, Türkiye'nin ortalama 700 bin ton fındığa ihtiyacı var, bu fındık da yok. Bu yıl 400 bin ton fındık var. Burada yaklaşık 300 bin ton açık var, onun için fındık fiyatları yüksek rakamlarda seyreder diye düşünüyorum."

Çiftçilerin fındığı hemen pazara indirmemesi gerektiğini vurgulayan Keskin, "Ürün toplanmaya başlandı. Fındık değerini bulsun, hakikaten çok değerli bir ürün. Fındığın sahibi çiftçi, fiyatı başkaları belirlemeyecek. Onun için kesinlikle bunu söylüyorum, kendi malının sahibi olsunlar" dedi.

Fındık üreticilerinden Erkan Akgül ise bu yıl sahil kesiminde fındığın iyi miktarda yetişmesine rağmen yüksek kesimlerde az olduğunu belirterek, "Yüksek kesimlerde fındık olmadığı için de rekolte düşük haliyle. Geçen seneye göre üçte bir. Yüksek kesimlerde fındık sıfır yani. Fiyatlar 10-15 lira arasında seyreder. Rekolte düşük olduğu için fiyat yüksek olur diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

AA