Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde bu yılın haziran ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre yüzde 0,4, Avrupa Birliği'nde (AB) ise yüzde 0,3 artış gösterdi.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 18 üyeli Euro Bölgesi'nde Haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar bir önceki aya göre yüzde 0,4, 28 üyeli AB'de ise yüzde 0,3 arttı.

Böylece perakende satışlar Euro Bölgesi'nde bu yılın Nisan ayından bu yana artmaya devam etti. Euro Bölgesi'nde aylık beklenti 0,5, yıllık beklenti ise yüzde 1,4 artış olması yönündeydi.

Perakende satış hacminde yıllık bazda da artış görüldü. Euro Bölgesi'nde geçen yılın Haziran ayına kıyasla perakende satış endeksi yüzde 2,4, AB'de ise yüzde 2,5 artış gösterdi.

Bölgede, perakende satışlarda aylık bazdaki artışı gıda, içki, tütün ve gıda dışı sektörler tetiklerken, otomobil yakıtı sektörü yüzde 0,1 geriledi. AB'de ise söz konusu dönemdeki artışa en fazla gıda, içki ve tütün sektörü etki etti. Bu sektörleri gıda dışı sektörler ve otomobil yakıtı sektörü izledi.

Aylık bazda toplam perakende satışını en fazla artıran ülke yüzde 1,3 ile Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya olurken, bu ülkeyi yüzde 1,1'le Avusturya, yüzde 1 ile Polonya ve yüzde 0,9 ile de Estonya izledi.

Perakende satışlarında en fazla düşüş görülen ülkeler ise yüzde 1,8 ile Finlandiya, yüzde 1,4 ile Portekiz, yüzde 1,1'le Malta ve yüzde 0,8'le de İspanya olarak sıralandı.

Yıllık bazda en fazla artış Lüksemburg'da kaydedildi

Yıllık bazda ele alındığında Euro Bölgesi'nde ve AB'de aylık bazda perakende satışları artıran etkenler yıllık bazdaki artışları da etkiledi.

Perakende satışlarda yıllık bazda en fazla paya sahip olan ülke yüzde 12,9 ile Lüksemburg oldu. Bunu yüzde 10'la Romanya ve yüzde 7,8 ile de Estonya izledi.

Perakende satışlarda söz konusu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 2,6 ile Slovenya'da ölçüldü. Bunu, yüzde 1,5'lik oranlarla Finlandiya ve Malta takip etti.

AA