Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçen yılki zirveyi tahmin eden piyasa-zamanlama göstergeleri geliştiricisi Tom DeMark, Şanghay Bileşik Endeksi'nin son dönemdeki güçlü rallisini muhtemelen birkaç gün içinde sonlandıracağı ve yaklaşık yüzde 10 düşeceği tahmininde bulundu.

DeMark, Bloomberg News'un sorularına e-posta yoluyla verdiği yanıtta, Çin hisse senetlerinin göstergesi Şanghay Bileşik Endeksi'nin, 19 Haziran'dan bu yana yüzde 9.9 yükselerek 2,223.33 puana çıktıktan sonra, bu kazançlarını geri vermeye bu yılın güniçi en düşük seviyesi olan 1,974.38 puanın altına düşmeye hazırlandığını kaydetti. DeMark, kayıpların yaklaşık altı aylık bir sürede gerçekleşebileceğini belirtti.

Scottsdale, Arizona'da DeMark Analytics LLC'nin kurucusu ve 40 yılı aşkın bir süredir piyasanın dönüş noktalarını tahmin etmek için göstergeler geliştiren DeMark, "Şimdilerde yükselişlerde satış tavsiye ediliyor," dedi ve "Trend, sona yaklaşana dek, dostunuzdur" şeklinde görüş bildirdi.

DeMark, Şubat 2013'te Şanghay Bileşik Endeksi'nin düşeceğine ilişkin tahminini, endeksin dokuz ayın zirvesi olan 2,434.48 puandan başlayan yaklaşık yüzde 20'lik düşüşünden bir gün önce tahmin etti. Çin'in 3.5 trilyon dolar büyüklüğündeki hisse senedi piyasasının gösterge endeksi, son altı haftada, parasal genişleme, hızlanan kamu harcamaları ve imalat sanayindeki hızlanma işaretlerinin ekonomik büyümenin hızlanacağı spekülasyonunu güçlendirmesi sonucu, 46 gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa gösterge endeksinden daha iyi bir performans gösterdi.

DeMark'ın aksine, Standard Chartered Plc'den Erwin Sanft ve Templeton Emerging Markets Group'tan Mark Mobius, düşük değerlemelerin yatırımcıları cezbedeceğine ve hükümetin teşvikler yoluyla büyümeyi destekleyeceğine dikkat çekerek, Çin hisselerindeki rallinin süreceğini düşünüyorlar.