Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, satışlara yeniden başlayarak dünkü kazancını azalttı. Ukrayna krizinin derinleşmesine yönelik endişeler ile hisseler değer kaybederken, enerji hisseleri geriledi ve S&P 500 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Halliburton Co ve Pioneer Natural Resources Co. enerji şirketlerindeki düşüşe öncülük ederek yüzde 3.4 düştü. Target, ikinci çeyrek karının tahminlerinin altında kalması ve ABD ile Kanada’daki operasyonlarının sıkıntı yaşaması nedeniyle yüzde 4.4  değer kaybetti. Dollar General Corp ise Family Dollar Stores'u almayı gözden geçirmesi ile yüzde 3.4 değer kazandı.

Standard & Poor’s  500 Endeksi,  yüzde 1 gerileyerek New York saati ile 16:00'da 29 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyesi olan 1,920.21 puan ile günü tamamladı. Endeks, 2 yılın en büyük haftalık kaybının ardından dün yüzde 0.7 yükselmişti. Dow Jones Industrial Average 139.81 puan ve yüzde 0.8 düşüşle 16,429,47 oldu. Chicago Board Options Exchange Volatility Endeksi, yüzde 12 arttı. ABD Borsalarında yaklaşık 6.5 milyar hisse işlem görürken, işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 13 yıkarısındaydı.

New York'taki Fenimore Asset Management yöneticisi John Fox "Son birkaç haftadır ekonominin kesinlikle toparlandığına dair göstergeler geliyor. İnsanlar artık Fed'in hep bu kadar genişlemeci olmayacağına odaklanıyor" dedi.

Hisse senetleri Polonya Dışişleri Bakanı'nın Rus birliklerinin Ukrayna'ya baskı uygulayacağını ya da işgal edeceğini açıklaması ile gerilemeyi sürdürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hükümetine, ABD ve Avrupa Birliği'nden (AB) gelen yaptırımlara bir karşılık verilmesini emretti. Rusya, Ukrayna'nın insani bir felakete yaklaştığını ve acilen uluslararası yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

ABD'de hizmet sektörü, Temmuz'da Aralık 2005'ten bu yana en yüksek hıza ulaştı ve ekonominin 2014 yılı ikinci yarısına başlarken daha fazla ivme kazandığını ortaya koydu. ABD'de fabrika siparişleri Haziran'da yüzde 1.1 artarak 3 ayın en yükseğine ulaştı ve yüzde 0.6 seviyesindeki beklentinin üzerinde gerçekleşti.