Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Polonya'nın Dışişleri Bakan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD ve AB'nin yaptırımlarına cevap vermek için Rusya birliklerinini yeniden Ukrayna sınırına yığıyor olmasının olası bir işgal hazırlığı olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ardından ABD hisse senetleri düşüşe geçti.

Radoslaw Sikorski, TVN24 BIS televizyon kanalına yaptığı açıklamada Rus ordu birliklerinin Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgesinin yanına konuşlandıklarını söyledi, birliklerin baskı ya da istilaya hazırlandıklarını belirtirken "kanlı ayrılıkçı isyan ayları sahnesi" benzetmesinde bulundu. Avrupa Birliği üyesi olan Polonya, Ukrayna üzerinden Rusya'ya en sert cevabın verilmesinin yollarını arıyor. Bir başka doğu Avrupa  ülkesi Estonya'dan da mart ayında Putin'in askeri işgal planları yürütüyor olduğuna dair açıklama gelmişti. 

Putin, ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırımları sıklaştırdıkları geçtiğimiz haftadan bu yana Ukrayna üzerinden hiçbir geri adım işareti göstermezken Rusya, birliklerin bölgeden Mayıs ayında geri çekilmesinden bu yana komşusunun sınırına en büyük askeri yığılmayı gerçekleştiriyor. 

Ukrayna askeri sözcüsü Andriy Lysenko bugün Kiev'de basına yaptığı açıklamada Kırım'ı Mart ayında ilhak eden Rusya'nın 45,000 asker, 160 tank ve 1,360 kadar da zırhlı araç ile mevzilendirdiğini söyledi. 

Ukrayna'da yükselmeye başlayan tansiyonun güvenli varlıklara olan talebi tetikleyeceği endişesi ile ABD hisse senetleri kayıplarını genişletirken Hazine Tahvilleri kazançlarını azalttı ve altın ise kayıplarını tırpanladı. Standard & Poor’s 500 Endeksi New York'ta yerel saatte 13.49'da yüzde 1 düştü. yüzde Index fell 1 percent at 1:49 p.m. in New York.

Sikorski işgalin eli kulağında olduğu ile ilgili bir açıklama ise yapmadı.