Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, finans ve enerji şirketleri öncülüğünde, gösterge endeks rallisinin şirket bilançolarına göre aşırı olduğu söylenti ile 1 ayın en büyük kaybını kaydetti.

Kömür madeni şirketi Wintime Energy Co., 22 Temmuz’den bu yana yüzde 94 yükselmesinin ardından yüzde 1.7 geriledi. Yanzhou Coal Mining Co., yüzde 1.4 düşüş ile bu yılki yükselişini Nisan ayındaki düşük seviyesinden yüzde 30’a azalttı.  Poly Real Estate Group Co. ve Ping An Insurance (Group) Co., finans ve gayrimenkul hisselerinin sanayi grupları arasındaki en büyük kaybı göstermesi ile en az yüzde 2.2 değer kaybına uğradı.

Shanghai Bileşik Endeksi, yüzde 0.8 düşüş ile 2,202.44 puana gerileyerek 9 Temmuz’dan bu yana en sert düşüşü gerçekleştirdi. Piyasa zamanlama göstergeleri geliştiricisi Tom DeMark konu ile ilgili “Shanghai endeksi, bu yılın düşüğünden yüzde 11 yükseliş sağladı ancak büyük olasılıkla önümüzdeki günlerde ralliyi sona erdirerek yüzde 10 oranında gerileyecek” dedi.

Shanghai’de bulunan Tebon Securities Co. analistlerinden Zhang Haidong, “Son zamanlarda çok fazla yükseldik. Dolayısıyla kar satışları gerçekleşiyor. Bir veya iki hafta devam edebilir ve 2,150 seviyesinde sona erebilir. Yukarı yönlü trend sonrasında da devam etmeli ancak kazançlar daha kademeli olacaktır” diye konuştu.

Shanghai RSI göstergesi, 77.8’e ulaştı ve 12 aylık tahmini gelirlerin yüzde 8.2 katı işlem görüyor, Mart ayında ise 7.27 katı işlem görüyordu.