Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinko, doların güçlenmesinin çeliğin paslanmazını önlemek için kullanılan çinkoya talebi yavaşlatacağı söylentileri ve stokların yükseliş göstermesi ile 2. güne taşıyor.

Üç ay vadeli çinko kontratı, Londra Metal Borsası’nda, yüzde 0.8 kadar gerileyerek metrik ton başına 2,364 dolar oldu ve Tokyo saati ile 11:09’da 2,366.25 dolardan işlem gördü. Metal, bu yıl yüzde 15 yukarıda seyrediyor ve LME’de işlem gören altı metal arasından ikinci en büyük kazancı sağlayan metel olma özelliğini koruyor.

Dolar önemli para birimleri karşısında, fabrika ve hizmet kazançlarını gösteren veriler ve Ukrayna’da tırmanan gerilimle metallerin alternatif bir yatırım aracı olarak görünümünün azalması ile dün 6 aya yakın bir sürenin en güçlü seviyesine yükseldi.

Tokyo’da bulunan Fujitomi Co. analistlerinden Kazuhiko Saito, “Doların güçlenmesi ve jeopolitik riskler, çinko dahil metallerin çoğu üzerinde baskıyı artırdı” dedi.

LME stokları, dün yüzde 0.6 artış ile 658,825 ton olarak 14 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Bakır, yüzde 0.2 düşüş ile Londra’da ton başına 7,044 dolardan alıcı buldu. Eylül vadeli bakır kontratları, New York’ta yüzde 0.2 gerileyerek pound başına 3.198 dolar oldu. Ekim vadeli bakır kontratları ise Şanghay’da yüzde 1 düşerek ton başına 50,060 yuandan (8,112 dolar) işlem gördü.

LME'de işlem gören alüminyum ve kurşun düşerken, nikel ve kalay yatay bir seyir izliyor.