Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin hisselerinin değer kaybetmesi ve Ukrayna’da giderek tırmanan gerilimin endişeleri derinleştirmesi ile 5 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

China Coal Energy Co., geçtiğimiz ay yüzde 16 yükselmesinin ardından Hong Kong’ta yüzde 2.2 geriledi. OAO Sberbank öncülüğünde, Rusya’nın Micex Endeksi 3 ayın en düşük seviyesine indi. Samsung Electronics Co. teknoloji hisselerinin düşmesine öncülük ederken, HTC Corp. 9 yılın en düşük seviyesinde geriledi. Rupi dolar karşısında 4 ayın düşüğüne gerilerken, Güney Kore vonu yüzde 0.6 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 düşerek Hong Kong saati ile 14:06’da 1,058.29 puan oldu. Geçtiğimiz hafta boğa piyasasına giren Hong Kong’ta işlem gören Çin hisseleri, düşüşü 2. güne taşıdı. Polonya, Rusya’nın olası Ukrayna işgali konusunda uyarıda bulundu. ABD hizmet PMI’ı 2005’ten bu yana en hızlı büyümeyi kaydederek, Fed’in faiz artışını tahmin edilenden erken gerçekleştireceği söylentileri kuvvetlendirdi.

Singapur’da bulunan Aberdeen Asset Management Plc. kıdemli yatırım müdürü Christopher Wong, “Yatırımcılar, Ukrayna’da yükselen tansiyonu, hisselerde son zamanlarda yaşanan ralli ile kar satışı yapmak için kullanıyorlar. Değerlemeler, küresel ekonominin büyüme görünümünün yavaşlaması göz önüne alındığında, zendin görünüyor” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere gör, gelişen piyasalar endeksi, bu yıl yüzde 5.5 yükseliş ile 12 aylık tahmini gelirlerin 11 katı işlem görüyor. MSCI Dünya Endeksi, yüzde 2.1 artarken yıllık tahmini gelirlerin 14.6 katı işlem görüyor.