Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Haziran ayında son dört yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, Temmuz ayında yüzde 0.9 yükseldi. Bu, ard arda üç düşüşün ardından, 2012 yılının son dönemlerinden bu yana en hızlı artışı işaret ediyor. Altın destkli ETF varlıkları, 2014 yılında, aşağı ve yukarı hareketlerde bulundu. Varlıklar üç ay pozitif yönde hareket ederken, dört ay negatif hareket gösterdi. ETF varlıkları, çıkışların yavaşlıyor görünmesi ile birlikte, yılbaşından bu yana yüzde 1.6 geriledi. Bu nedenle, genel tablo, talep için aşağı yönlü görünüyor. Temmuz ayında ortalama altın fiyatı yüzde 2.3 yükselerek 1,312 dolara çıktı.

Gümüş destekli ETF'lerdeki varlıklar Temmuz ayında, ortalama fiyatın ons başına 19.91 dolardan 20.92 dolara çıkarak yüzde 5.1 artması ile birlikte yüzde 0.1 yükseldi. Gümüş ETF varlıkları, Ağustos 2013'te rekor seviyeye çıktıktan sonra, fiyatların yüzde 13 düşmesine karşın, yalnızca yüzde 2.5 geriledi. Yatırımcılar, son iki yılda, fiyatların zayıflamasına rağmen, alışlarını artırdı. Bu hareket, metalin fiyatındaki düşüşle birlikte varlıkların da azaldığı altın ETF piyasasının dinamikleri ile keskin bir zıtlık gösterdi.

Platin destekli ETF'lerdeki varlıklar Temmuz ayında, fiyatların aynı ay yüzde 2.4 ve yılbaşından bu yana yüzde 6.5 artması ile birlikte, yüzde 1.2 yükselerek diğer bir rekor zirve daha yaptı. Güney Afrika madenlerindeki grev nihayet sona erdi, ancak üretimin toparlanması aylar alabilir. ETF varlıkları, Nisan 2013'te yeni bir Güney Afrika ETF'sinin işlem görmeye başlamasının ardından, yatırımcıların platin ile ilgili hisse senetlerinden çıkıp fiziki piyasaya yönlenmeleri ile birlikte yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi.

Palladyum destekli ETF'lerdeki varlıklar Temmuz ayında, Mart ayında iki yeni Güney Afrika fonunun işlem görmeye başlamasının ardından yüzde 2.9 yükseldi ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 arttı. Ortalama palladyum fiyatları, Güney Afrika'daki grevin bitmesi ile birlikte, 833 dolardan 872 dolara çıkarak yüzde 4.6 yükseldi. Güney Afrika, yüzde 35 pay ile, Rusya'dan sonra dünyanın ikinci en büyük palladyum üreticisi konumunda. Palladyum varlıkları geçen yıl, fiyatlardaki volatilite ile birlikte canlı bir seyir izledi.