Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların, ülke geneline yaydığı şiddet sürüyor. IŞİD militanlarının, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı güneydeki Musul'un Mahmur ilçesine saldırması Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) büyük terdirginliğe sebep oldu.

Erbil'e 70 kilometre uzaklıktaki Güver nahiyesinin IŞİD'in eline geçmesinin ardından silahlı gruplarla Peşmergeler arasında Mahmur çevresinde kısa süren bir çatışmanın yaşanması, yeni bir insan göçünü beraberinde getirdi.

Mahmur halkının kaçışı Erbil'i karıştırdı. Paniğe kapılan Erbilliler, benzin istasyonlarına akın etti. Benzin satış noktalarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Aracının deposunu dolduran bazı Erbilliler, daha güvenli gördükleri Şaklava, Barzan ve Selahaddin gibi yerleşim birimlerine doğru kaçmaya başladı.

Aşırı yoğunluktan dolayı GSM şirketleri hizmet veremedi, telefonlar kitlendi. Tedirginliğin had safhaya çıkması üzerine IKBY yöneticilerinden birbiri ardına açıklamalar geldi.


- Barzani'den sakinlik çağrısı

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani yaptığı açıklamada halkı sükunete davet etti.

Halktan korkuya kapılmamasını isteyen Barzani, "Ey aziz ve direnişçi Kürdistan halkı! Sizi temin ediyorum ki, peşmerge gücümüz Şengal'de (Sincar) ilerliyor. Cela ve Mahmur cephelerinde de IŞİD teröristlerini bozguna uğrattı. Kürdistan halkı düşmanların yenileceğine inanmalıdır. Halkımıza bu konuda güvence veriyorum" dedi.

"Kürdistan halkından talebimiz ve ricamız hiçbir şekilde korkuya kapılmamalarıdır" diyen Barzani, "Huzur ve sükunet içinde yerlerinde kalsınlar. Normal yaşantılarına devam etsinler ve işlerinin başında dursunlar" şeklinde konuştu.


Barzani, "Kürdistan hükümeti olarak, terörist örgütün, topraklarını kirletmesine asla müsaade etmeyeceklerini" dile getirerek, Kürt bölgesindeki ilerlemeyi ve kalkınmayı sürdüreceklerini vurguladı.


Barzani, Kürt halkına da peşmergeye gereken desteği vermesini istedi. "Kürdistan halkından ve gençlerinden, cesaretlerinin yüksek olmasını rica ettiğini" belirten Barzani, şunları kaydetti:


"Meşru davamıza olan inancımız eksiksiz olmalıdır. Biz şuan işgalci terörist örgütlere karşı halkımızı ve topraklarımızı savunuyoruz. Bunun için de sizin yüksek cesaretinize ihtiyacımız var. Teröristler, peşmerge güçlerine karşı bozguna uğruyor ve büyük zaiyat veriyor. Bütün Kürdistan halkının cesareti yüksek olsun. Huzur ve sükunet içinde yerlerinde kalsınlar."


- İçişlerinden açıklama


IKBY İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Kürt bölgesinin tamamen peşmergenin kontrolünde olduğu belirtilerek, "bölge halkının, düşmanın kara propagandasına ve ideolojik savaş taktiklerine kapılmaması" istendi.


Peşmergenin, IŞİD'i bozguna uğrattığı dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Bu şartlarda, bütün vatandaşlarımızdan cesaretlerinin yüksek olmasını ve dirençlerini kaybetmemelerini istiyoruz. Bütün mevzilerde öldürücü darbeleri yiyen düşmanımız çok zayıftır ve cesaretleri kırılmıştır. Düşman kuvvetlerinin sayısı, Kürdistan şehirlerini tehdit edecek potansiyel ve yükseklikte değildir. Onlar hiçbir şekilde Kürdistan halkının cesaretini kıramayacak ve kalplerine korku salamayacaktır."


- Mahmur'un düştüğü iddiası


Öte yandan Musul'un Mahmur ilçesinin IŞİD'in eline geçtiği iddiası da kısa sürede yalandı. IŞİD, Mahmur'u ele geçirmek için saat 19.00 sularında saldırıda bulundu. Ancak Peşmergeler tarafından püskürtüldü.


Mahmur Kaymakamlığı önünde AA muhabirine açıklamada bulunan Peşmerge Güçleri Sorumlusu Yarbay Muğdat Ferit, "Hiçbir IŞİD militanı, Mahmur'a giremedi. Bu tür haberler maksatlı üretiliyor. Bir karış Kürdistan toprağı, IŞİD'in eline geçmez" dedi.


İlçe ve civarında görev yapan Peşmergelerin sayısının yüksek olduğunu kaydeden Ferit, şunları söyledi:


"Mahmur'u ele geçirmek için bir deneme yaptılar. Güçlü bir konvoyla geldiler ve çok kayıp verip geri döndüler. Peşmergelerimiz arasından da yaralananlar oldu. IŞİD, birden bire Kürtlere saldırdı. Kürtlere karşı bir düşmanlıkları vardı zaten. Sonuç alamayacaklardır. Herkesi gönlü rahat olsun. Mahmur kontrolümüz altında."