Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi için beş soru var. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı, Yönetim Konseyi'nin faiz kararını açıklamasınından 45 dakika sonra, TSİ 15:30'da basın açıklaması yapacak.

İlave politika adımı atılacak mı?

Ekonomistlere göre 'Hayır'. Draghi, Haziran ayındaki toplantıda gösterge faizini rekor düşük seviye olan yüzde 0.15'e çekmesi ve negatif mevduat faizi uygulamasına geçmesinin ardından, "küçük" ayarlamalar için açık kapı bıraktı. Ancak Bloomberg News'un anketini yanıtlayan tüm katılımcılar, AMB2nin üç resmi faizinin bugünkü toplantıda değiştirilemeyeceği tahmininde bulundu. Katılımcılar ayrıca, diğer bir ankete katılan ekonomistlerin çoğunluğunun 2016'dan önce faiz artırımı beklemediklerini kaydetmesi ve 28 analisttten yalnızca birinin mevduat faizimde ilave indirim tahmininde bulunması ile birlikte, borçlanma maliyetlerinin önümüzdeki aylarda da değiştirilmeyeceğini kaydetti.

AMB'nin haziran ayında ilan ettiği teşvik paketinin önemi parçalarından biri henüz yürürlüğe girmedi. Euro Bölgesi ekonomisine 1 trilyon euroya (1.3 trilyon dolar) kadar bir fon sağlamayı amaçlayan bankalar için uzun vadeli kredi programı eylül ayında başlayacak ve yetkililer, bu uygulamanın etkisinin açıkça görülmesine kadar ilave adım atmaktan kaçınacaklarını işaret etti. Draghi Temmuz ayında yaptığı açıklamada, yetkililerin varlık destekli menkul kıymet alımına yönelik hazırlıkları yoğunlaştırdığını söyledi, ancak analistler bunun yakın zamanda duyurulmasını beklemiyor.

Ekonomik toparlanma ne kadar güçlü?

Draghi Temmuz ayında, Euro Bölgesi'nin "çok yavaş toparlanması" üzerinde "jeopolitik risklerin olası yansımalarına" ilişkin uyarılarda bulundu ve Ukrayna'da devam eden huzursuzluklar ve Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin Rusya'ya yaptırımları sıkılaştırması ile birlikte, Draghi bu yorumunu, bugünkü konuşmasının açılış bölümünde daha da genişletebilir.

Ekonomik istatistikler ve işletmelere yönelik anketler, İtalya'nın yeniden resesyona girmesine karşılık İspanya'daki yüzde 0.6'lık büyüme ile birlikte, şimdilik, son çeyrekte karışık bir tablo işaret ediyor. Bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya'da, fabrika siparişleri Haziran ayında 2.5 yılı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gösterirken, Euro Bölgesi'nde sanayi ve hizmet sektörleri aktivitelerini birlikte gösteren bileşik satınalma yööneticileri endeksi bu ekonomik çevrimin en yüksek seviyesine yakın.

Euro Bölgesi'nin ikinci çeyrek gayrsaıf yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme verisi 14 Ağustos'ta açıklanacak.

Enflasyon görünümü nasıl?

AMB'nin yüzde 2'nin hemen altında tutmayı amaçladığı enflasyon, Ekim ayından bu yana yüzde1 seviyesinin altında ve Temmuz ayında yüzde 0.4'e düşerek yaklaşık beş yılın en düşük seviyesine indi.

AMB şimdilerde fiyat büyümesinin önümüzdeki 2.5 yıllık dönemde kademeli olarak güçleneceğini ve bu yılki yüzde 0.7'lik artıştan 2015 yılında yüzde 1.1'e çıkacağını ve 2016 yılının son çeyreğinde ise yüzde 1.5'e hızlanacağını tahmin ediyor. Banka bu tahminin Eylül ayında güncellemeyi planlıyor.

Politika yapıcılar, volatil enerji fiyatlarının Temmuz ayı enflasyon oranındaki hızlı düşüşe güçlü bir katkıda bulunduğu gerçeğinin rahatlığını hissediyor olabilir. Zayıf fiyatlar, Avrupa Merkez Bankası'nın düşük faizlerinin ekonomi üzerindeki etkisine ağır basıyor ve yetkililerin mevcut tahmini daha da aşağı revize etmesi durumunda, para politikasının daha da gevşetilmesi gündeme gelebilir.

AMB'nin bilanço değerlendirmesi nasıl şekilleniyor?

Portekiz, bir zamanlar piyasa değeri açısından ülkenin en büyük bankası olan Banco Espirito Santo SA'yı, 4.9 milyar euroluk bir maliyet ile kurtardı. Bu hareket, euro krizinin anılarını canlandırdı, ancak bu ülkenin tahvilleri üzerindeki etkisi şimdiye dek sınırlı kaldı ve analistler, yayılmanın kontrol altına alındığını söylüyorlar. Draghi halen, kurtarmanın AMB'nin bilançolarının Kapsamlı Değerlendirmesinin üzerindeki etkisine yönelik sorularla karşı karşıya kalabilir. Zira kurtarma, yeni banka sıkıntıları ile mücadele etme konusunda, Euro Bölgesi'nin bankacılık çerçevesinin kapasitesini tekrar ön plana çıkarıyor.

AMB'nin gündemine başka ne var?

Avrupa Merkez Bankası'nın yaptırımlardaki kendi rolü, yetkililerin akıllarını meşgul ediyor. Bloomberg News'un 1 Ağustos tarihli haberine göre, Kurum, Euro Bölgesi'nde faaliyet gösteren Rus bankalarının birimlerinin, AB yaptırımlarının ardından, AMB'nin fonlama imkanlarından yararlanıp yararlanamayacağının açıklığa kavuşturulmasını istiyor. Bu durum, AB liderlerinin Rusya'nın banka finansmanına ve ileri teknolojiye girişini durdurmalarının ardından ortaya çıktı.

AMB Temmuz ayında, Yönetim Konseyi toplantılarının tutanaklarının açıklanmaya başlanacağı Ocak ayından itibaren, faiz belirleme toplantılarının sıklığını altı haftada bire düşürdüğünü duyurdu. Draghi, bu konunun daha da açıklığa kavuşturulmasına yönelik sorularla karşılaşabilir.