Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalar "Obama" sonrası tedirgin

Piyasalar "Obama" sonrası tedirgin

  • Uluslararası piyasalar, Ukrayna'daki gerginlikle birlikte, Obama'nın Irak'a saldırıya onay vermesinden tedirgin (18:42'de güncellendi)

Giriş: 08 Ağustos 2014, Cuma 09:14
Güncelleme: 09 Ağustos 2014, Cumartesi 10:22

(12:44'te güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri ile yen ralli yaparken; Avrupa hisseleri, Irak ile Ukrayna krizlerinin güvenli limanlara rağbeti artırması ile, geriledi. ABD hisseleri ise yükseldi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 10:55'te yüzde 0.3 yükselerek, haftalık kaybını yüzde 0.5'e taşıdı. Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.6 düşerek 2. haftalık kaybına hazırlanıyor. Bu düşüş, Fansa ve Almanya'dahi gösterge endekslerini yükselişlerinden yüzde 10 uzaklaştırdı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi bir yıldan uzun bir sürenin en düşüğüne gerilerken, küresel çapta devlet tahvillerinin birçoğu geriledi. Brent petrolü yüzde 0.4, yen dolar karşısında yüzde 0.3 tırmandı.

ABD Başkanı Barack Obama Irak'a hava saldırısını onaylarken, İsrail, Hamas'ın ateşkesi deldiğini açıkladı. RIA Novosti haber ajansı, Rusya'nın Ukrayna'da isyancılar ile hükümet arasında arabuluculuk yapmayı teklif ettiğini aktardı. Geçtiğimiz 2 haftada dünya genelinde hisselerden 1.8 trilyon doların üzerinde çıkış oldu.

New York'ta bulunan Wells Fargo Asset Management'ın baş hisse senedi stratejisti John Manley " Piyasa bugün dışarıdan, Rusya ve Irak'tan gelecek haberleri takip ediyor. Rusya'dan gelen haber piyasa için her şeyden öte bir rahatlama olacak. Piyasa Irak'taki gelişmelerin ise petrol akışına etkisine bakacak" dedi.

New York birimi ABD merkez bankası ile işlem yapma yetkisine sahip 22 piyasa yapıcı kuruluştan biri olan BNP Paribas SA'nın Tokyo'daki faiz stratejistlerinden Tomohisa Fujiki, "Kaliteye kaçış var," dedi ve "Tansiyon küresel anlamda artıyor. Ayın başından bu yana, hisse senedi piyasaları keskin düşüşler gösterdi ve tahviller ralli yapıyor. Bu durum devam etmeli" şeklinde görüş bildirdi.

(18:42'de güncellendi)