Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın Topix Endeksi, ülkenin emeklilik fonunun daha fazla yerli hisse senedi satın alması ve yatırımcıların Orta Doğu ve Ukrayna’daki jeopolitik risklere ağırlık vermeleri ile Mayıs’tan bu yana en büyük kaybından toparlanıyor.

Mitsui Mining & Mething Co., kar tahmini analist beklentilerinin üzerine çıkarmasının ardından Nikkei 225 Stock Average’de en büyük yükselişi sağladı. Credit Saisson Co., net gelirindeki artış ile yüzde 4.9 değerlendi. Sumco Corp., net gelirinin tahminlerin altında kalmasının ardından yüzde 9 geriledi.

Topix, yüzde 1.8 yükseliş ile Tokyo’da 1,250.15 puan olarak 16 Nisan’dan bu yana en büyük kazancı kaydetmeye hazırlanıyor. Endeksteki 33 sanayi grubunun tümü yükseliş kaydetti. Endeks, 8 Ağustos’ta yüzde 2.4 gerileyerek 7 Mayıs’tan bu yana en büyük düşüşü kaydetmişti. Nikkei 225 yüzde 2.2 artış ile 15,107.45 puana geldi. Nikkei gazetesi haberine göre, 1.2 trilyon dolarlık Hükümet Emeklilik Yatırım Fonu (GPIF) geçici olarak yerel hisse yatırımı limitini kaldırdı. ABD hisseleri, Ukrayna’daki gerilimin hafifleme işaretleri göstermesi ile 8 Ağustos’ta yükseliş kaydetti.

Hong Kong’ta bulunan Espirito Santı Securities Inc. satış işlemleri müdürü Andrew Sullivan, “GPIF’ten gelen haberler oldukça olumlu ve büyük olasılıkla kısa vadede piyasayı yukarı itecek. Ukrayna meselesi sürüyor ancak ABD Başkanı Obama’nın Irak’taki ABD müdahelesinin sınırlı olacağını açıklaması olumlu karşılandı. Gazze ve İsrail arasındaki çatışma jeopolitik risklerin yatırımcıları endişelendirmesine neden oluyor” dedi.