Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, yeni yuan kredileri ve sanayi üretimini içeren ekonomik verilerin açıklanması öncesinde 8 ayın en yükseğinden düşüş kaydetti.

China Citic Bank Corp. ve Industrial Bank Co., yüzde 1 gerileyerek bankaların düşüşüne öncülük etti. Çin’in en büyük ev tipi klima üreticisi Gree Electric Appliances Inc., yüzde 1.5 değer kaybetti. Yonghui Superstores Co., Dairy Farm International Holdings Ltd.’nin şirketin yüzde 20 hissesini satın alacağını açıklamasının ardından yüzde 10 yükseldi.

Shanghai Bileşik Endeksi, yüzde 0.2 gerileyerek 2,219.99 puan oldu. Endeks, enflasyonun düştüğünü gösteren veri sonrasında, dün yüzde 1.4 yükselerek 10 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks, bu yılın düşüğünden yüzde 12 artış sağlayarak 14 günlük RSI’ı dün 71.4 oldu. 70’in üzerindeki rakamlar fiyatın düşmeye hazırlandığına işaret ediyor.

Şanghay’da bulunan West Chşna Securities Co. analistlerinden Wei Wei, “Piyasadaki problem çok hızlı yükselmesi, şimdi bir ara vermesi ve konsolidasyon gerekiyor. Açıklanacak olan ekonomik verilerin ekonominin toparlandığını göstermesi bekleniyor” diye konuştu.

CSI 300 Endeksi, yüzde 0.4 düşüş ile 2,355.72 puana geriledi. Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 0.1 aşağı indi. Bloomberg Çin-ABD Endeksi, dün yüzde 1.3 düştü.

Shanghai Bileşik Endeksi, parasal genişleme, artan hükümet harcamaları ve imalat sanayindeki yükselişin Çin’in yüzde 7.5’lik ekonomik genişleme hedefine ulaşacağı söylentilerini desteklemesi ile yeniden yükselişe geçti. Bloomebrg’in derlediği verilere göre endeks, 12 aylık tahmini gelirlerin 8.2 katı değerleme kaydetti. Endeksi Mart ayında ise 3 yılın en düşük seviyesi 7.3 katı işlem görmüştü.