Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:55'te güncellendi)

Euro, Almanya'da yatırımcı güven endeksinin 2012'den bu yana en düşük seviyeye inmesinin, Japonya'da görülen deflasyon sarmalına Avrupa'nın da kapılabileceğine yönelik endişeleri artırmasının ardından, 9 ayın düşüğüne yaklaştı.

Dolar Endeksi 81.650 puan ile Eylül 2013'ten bu yana en yükseğe tırmandı. ABD'de yarın açıklanacak olan perakende satışlar verisi öncesinde ekonomistler üst üste altıncı ayda artış bekliyor. Alman devlet tahvil faizleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) aldığı önlemlerin enflasyonu artırmaya yeterli olmayacağı yönündeki endişeler nedeni ile, yüzde 1'e doğru geriledi. Ruble, ekonomik yaptırımların etkilerinin görülmeye başlanması ve Ukrayna krizi ile değer kaybetti. Yeni Zelanda doları ülkede konut sektöründe görülen yavaşlama sonrasında geriledi.

Connecticut'ta bulunan Faros Trading LLC yöneticisi Brad Bechtel " Alman verisi düşük bir PMI beklentisine yol açarak, Avrupa'nın lokomotifinin neye ihtiyacı olduğunu gösterdi. Avrupa Birliği'ni de etkileyen, Rusya'ya uygulanan yeni yaptırımların da eklenmesiyle, Euro bölgesi için karamsar bir tablo ortaya çıkarıyor" dedi.

Euro Almanya'da yatırımcı güveninin beklentinin oldukça altında gelmesi ve üst üste sekizinci ayda gerilemesi sonucu yüzde 0.2'lik kayıpla, New York saati ile 1.3360'a geriledi. Ortak para birimi yen karşısında da, yüzde 0.2 gerileme ile 136.54 yen oldu. Dolar yen karşısında ise yüzde fazla değişmeyerek, 102.20 yen oldu.

ABD dolarının 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.1 yükselerek 1,021.78 puan olurken, 6 Ağustos'ta 1,024.67 puan ile 11 Şubat'tan bu yana en yükek seviyeye ulaşmıştı.

(19:55'te güncellendi)