Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, yarın açıklanacak olan dünyanın en büyük endüstriyel metal tüketicisi Çin’de sanayi üretimi ve perakende satış verileri öncesinde 3 gün içinde 2. kez düşüş gösteriyor.

Üç ay vadeli bakır kontratları Londra Metal Borsası’nda yüzde 0.5 kadar düşerek ton başına 6,960 dolar oldu ve Tokyo saati ile 11:36’da 6,972.50 dolardan işlem gördü. Fiyatlar dün değişiklik göstermeyerek 6,995 dolar seviyesinde kaldı. LME’de işlem gören altı ana metal arasında tek düşüş gösteren metal olan bakır bu yıl yüzde 5.2 geriledi.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı Çin’in fabrika üretimin Haziran ayıyla aynı hızda bir yükselişle, bir önceki yıldan Temmuz ayında yüzde 9.2 artış göstereceği yönünde seyrediyor. Perakende satışların ise bir önceki ayın yüzde 12.4 oranından Temmuz ayında yüzde 12.5’e yükselmesi bekleniyor.

Şanghay’da bulunan Guotai & Junan Futures Co. analistlerinden Xu Yongqi, “Metaller verilerin açıklanması öncesinde düşüş gösteriyor. Bazı Temmuz ayı verileri beklentilerin altında kalabilir” yorumunda bulundu.

LME tarafından takip edilen bakır stokları bu yıl yüzde 61 daralma ile 141,375 tona gerileyerek Temmuz 2008’den bu yana en düşük seviyeye indi.

Seul’da bulunan Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli metal traderlarından Hwang ll Doo, “Bakır 50 günlük hareket ortalaması 6,968 dolar civarından işlem görüyor ve bu fiyatın altında bir kapanış daha fazla düşüşün görüleceğine işaret edebilir” ifadelerini kullandı.

Eylül vadeli bakır kontratları, yüzde 0.4 düşüş ile New York’ta pound başına 3.161 dolar oldu. Ekim vadeli bakır kontratları yüzde 0.7 gerileyerek Şanghay’da ton başına 49,560 yuana (8,050 dolar) düştü.

LME’de işlem gören kurşun düşerken nikel yükseldi. Alüminyum ve çinko yatay seyrederken, kalay işlem görmedi.