Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD’nin Rusya Başkanı Vladimir Putin’i, insani yardımı askeri müdahele için kılıf olarak kullanmaması konusunda uyarmasının ardından Doğu Ukrayna’ya yönelik bir Rus insanı yardım misyonu başlatıldı.

Rus haber ajansı Itar-Tass’ın haberine göre, 280 kamyondan oluşan ve 2,000 ton bağışlanmış gıda, ilaç ve içme suyu taşıyan konvoy Moskova’dan Ukrayna’nın Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan bölgelerine doğru ilerliyor. Devlet televizyonu ise üzerinde “insani yardım” yazan kamyonların yola çıkış görüntülerini yayınladı. Bölgesel hükümet VE Acil Durum Bakanlığı ulaşımı kimin organize ettiği hakkında açıklamada bulunmadı.

ABD, Avrupa Birliği ve NATO dün Putin’e yönelik uyarılarını yineleyerek planlanmış bir yardım misyonunun Rusya yanlısı ayrılıkçıları destekleyecek askeri bir müdahalenin bahanesi olamayacağı yönünde açıklamada bulundu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ordunun dahil olmayacağını ifade etti. Ukrayna ise iki gün önce ayrılıkçıların ateşkes teklifini geri çevirmişti.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) Avrupa operasyonları başkanı Laurent Corbaz, “Luhansk ve diğer bölgelerdeki durum kritik. Binlerce insanın içme suyuna, elektrik ve medikal yardıma erişiminin olmadığı belirtiliyor. Konvoy daha fazla ilerlemeden önce bu operasyonun pratik detayları açıklığa kavuşturulmalı” dedi.

Cenevre merkezli ICRC, Ukrayna ve Rusya’dan yetkililerle görüşmeler sağlayarak böyle bir operasyonun ne şekilde gerçekleşeceği detaylandırmıştı. ICRC, Kızıl Haç personelinin ve araçların güvenliğinin iki taraftan da garanti edilmesini şart koşuyor. Çünkü silahlı eskort kabul etmiyor.

Yardım konvoyu, Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki hükümet güçleri ve ayrılıkçılar arasındaki aylardır süren çatışmaların ardından tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Çatışmalarda yüzlerce kişi hayatımı kaybederken Rusya ile ABD ve müttefikleri arasındaki soğuk savaştan bu yana en büyük anlaşmazlığın yaşanmasına neden oldu.