Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinko, jeopolitik risklerin hafiflediği iyimserliğinin metal yatırımlarına güveni desteklemesi ile yükselişi 2. gün taşıyarak sanayi metallerinin yükselişine öncülük etti.

3 ay vadeli çinko Londra metal Borsası’nda yüzde 1.7 kadar artış ile Hong Kong saati ile 15:32’de metrik ton başına 2,342 dolardan alıcı buldu. Londra Metal Borsası’nda (LME) işlem gören altı ana metal arasında ikinci en iyi performansı gösteren çinko bu yıl yüzde 14 yükseliş sağladı. Nikel, yüzde 1.2 değerlenerek yükselişi 2. güne taşıdı ve ton başına 18,880 dolara ulaştı. Nikelin fiyatı 2014 yılında 36 sent yukarı çıktı.

Küresel hisse senetleri Rusya ile Ukrayna arasındaki tansiyonun dineceği ve ABD’nin Irak’ta IŞİD militanlarına uyguladığı hava saldırılarının başarılı olacağı iyimserliği ile dün Nisan ayından bu yana en büyük kazancı sağladı. Öte yandan, bir Rusya insani yardım konvoyu Doğu Ukrayna’ya doğru ilerliyor. Mısır, Gazze Şeridi’nde ateşkesin uzatılması için İsrail ve Filistin temsilcilerine baskıda bulundu.

Tokyo’da bulunan Astmax Asset Management Inc. fon müdürlerinden Tetsu Emori, “Hafifleyen jeopolitik tansiyonlar metal yatırımlarına güveni destekledi.

LME tarafından izlenen çinko stokları bu yıl yüzde 24 daralırken, bakır stokları yüzde 61 geriledi.

Bakır, yüzde 0.2 yükselerek Londra’da ton başına 7,006.25 dolar oldu. Eylül vadeli bakır kontratları yüzde 0.1 artış ile New York’ta pound başına 3.1785 dolara geldi. Ekim vadeli bakır kontratları ise yüzde 0.2 düşüş ile Şanghay’da 49,790 yuana (8,086 dolar) geriledi.