Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin'de altın talebi, yılın ikinci üç aylık döneminde, yolsuzluk olaylarından sonra getirilen resmi kısıtlamalar ve geçen yılki hızlı fiyat düşüşünden sonra gelen alımların devam etmemesi ile birlikte, daraldı.

Londra merkezli Dünya Altın Konseyi'nin bugün açıkladığı rapora göre, Asya'nın en büyük ekonomisinde altın alımları, ikinci çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 52 azalarak 192.5 tona geriledi. Üreticilerin fonladığı Dünya Altın Konseyi'nin takip ettiği her Asya ekonomisinde altın alımları azaldı. Dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Asya bölgesinde talep yüzde 46 daralarak 470.9 tona indi.

Altının geçen yıl Nisan ayında ayı piyasasına girmesi, altın alımlarını desteklerken, Çin'in Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın kullanıcısı konumuna yükselmesini sağladı. Ancak altın alımları bu yıl yavaşladı. Bu veriler, aralarına Goldman Sachs Group Inc.'nin de bulunduğu bazı bankaların fiyatlardaki düşüşlerin yeniden başlamasını beklediklerini kaydetmeleri ile birlikte, Asya'da altın tüketiminin yavaşladığına ilişkin işaretlere katkıda bulundu. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçen yıl yolsuzlukla mücadele çabalarını artırdı ve bu durum, lüks mallara olan talebin düşmesine neden oldu.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Bu veriler, Çin'de altın talebinin 2013 yılına göre zayıf kalacağı şeklindeki görüşümüzü teyit ediyor. Bu durum, fiyatların ikinci yaarıda da düşmesine neden olabilir" dedi.

Spot altın bu yıl yüzde 9.5 yükseldi ve Singapur saati ile 15:35'te ons başına 1,315.96 dolara geldi. Fiyatlar ikinci çeyrekte yüzde 3.4 artarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 geriledi. Bu, en az 1920'den bu yana en büyük çeyrek dönemlik kaybı işaret ediyor.