Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,9 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı haziran ayına ilişkin sanayi ciro endeksini açıkladı.

Buna göre, sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; haziranda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 0,9 artış gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 artış kaydetti. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 7,1, imalat sanayi sektörü endeksinde de 13,7 artış yaşandı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi ciro endeksinde aylık bazda en yüksek artış yüzde 9,7 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 7,1 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı ve yüzde 7 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması izledi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi ciro endeksinde en yüksek düşüş yüzde 21,3 ile diğer imalatlarda yaşandı. Bu azalışı, yüzde 5 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı ve yüzde 0,8 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.

- 2. çeyrekte azaldı-

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 3,3 azalırken, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,2 gerileme gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, aynı dönemde yüzde 15,6 arttı. Madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 5,3, imalat sanayi sektörü endeksinde de yüzde 15,9 artış yaşandı.

AA