Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Emtia, yıllık kazancın neredeyse hepsini geri vererek,  6 ayın düşüğüne indi.  Petrol ve hububat fiyatları düşerken, bu duruma sebep olarak, dünyanın en büyük endüstriyel metal ve enerji tüketicisi Çin’in yavaş ekonomik büyümesi ve arz fazlası gösteriliyor.

22 ham maddenin bulunduğu Bloomberg Emtia Endeksi, 3 Şubat’ta yılın en düşük seviyesine inip yıllık kazancı yüzde 0.2’ye çekmesinin ardından, yüzde 0.2 gerileyerek Londra saati ile 12:11’de 126.001’e geriledi. Soya yağı ve Brent petrolü bugün en az yüzde 0.7 geriledi.

Pamuk, hububat ve yağ tohumu, Bloomberg endeksinde bu yıl emtia arasında en kötü performans gösterenler oldu. ABD hasadında soya yüzde 19, mısır yüzde 13 geriledi. Brent petrolü ise 2. aylık kaybına yaklaşıyor. Mayıs 2013’ün ardından en uzun kayıp dönemi olacak.  Bu durum Ortadoğu’daki çatışmaların arzı etkileme ihtimali bulunmasına rağmen,  ABD’nin kaya gazı sayesinde 27 yılın ardından en fazla petrolü pompalaması sayesinde gerçekleşti.

Kopenhag’da bulunan Saxo Bank A/S emtia stratejisi biriminin başındaki Ole Hansen “ Avrupa, Karadeniz ve ABD’deki gelişmeler hububat fiyatlarını düşürdü. Enerji sektörü ise daha sağlam hale geldi. Bunun yanı sıra, başta ABD olmak üzere OPEC dışındaki ülkelerin üretimi sürekli artıyor” dedi.