Küresel piyasalarda günün özeti
BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz
- Piyasalar 'Putin' ile yükseliyor
Hisse senetleri, Ukrayna'daki gerilimin düşmesinin ardından değer kazandı. Euro Bölgesi ülke tahvilleri, bölge ekonomisinin beklenmedik bir şekilde büyüme göstermemesinin ardından merkez bankası teşviklerinin artıracağı beklentisi ile değer kazanırken, petrol fiyatları emtiayı aşağı çekti. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 14:01'de, yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.Avrupa tahvillerindeki yükselişler, Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizini yüzde 6'nın altına düşürürken, Almanya'nın 10 yıllıklarının faizini yüzde 0.998 ile rekor seviyeye indirdi. 30 yıllık ABD Hazine tahvil faizi, 16 milyar dolarlık tahvil ihalesinin ardından, 3 baz puan düştü. Rusya hisse senetleri yükselişini beşinci güne taşıdı. Emtia yıllık kazançlarını silerken, Brent petrolü yüzde 1.9, bakır yüzde 0.8 geriledi. Warren Buffet'ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway Inc.'nin hisseleri ilk defa 200.000 doların üstünde işlem gördü.
- ABD hisseleri 'Ukrayna rahatlığı' ile yükseliyor
ABD hisseleri, Ukrayna krizinin hafifleyeceği söylentilerinin beklentinin üzerinde gelen işsizlik başvurularına baskın gelmesi ile yükselerek, Standard & Poor's 500 Endeksi'ni 2 haftanın yükseğine taşıdı. Kohl's Corp., tahminlerin üstündeki çeyrek karı sonrası, yüzde 3 yükselişle 4 ayın yükseğine ulaştı. Wal-Mart Stores Inc., durgun aynı mağaza satışaları ve kar beklentisini düşürmesinin ardından, yüzde 0.3 yükseldi. Cisco Systems Inc., çok az ila hiç satış büyümesi beklentisi açıklamasının ardından, yüzde 2.4 düştü. Warren Buffet'ın sahip olduğu Berkshire Hathaway Inc.'nin A sınıfı hisseleri ilk defa 200.000 doların üstünde işlem gördü. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 13:35'te 1,953.39 puan oldu. Dow Jones endeksi 49.80 puan, yani yüzde 0.3 artarak 16,701.60 puan oldu. S&P 500'deki işlemler 30 günlük ortalamanın yüzde 27 altında seyrediyordu.
- Avrupa hisseleri "teşvik" söylentileri ile yükseldi
Avrupa hisseleri, verinin Euro bölgesindeki toparlanmanın 2. çeyrekte hız kesmesinin teşvik söylentilerine yol açması ile erken saatlerdeki düşüşü tersine çevirerek yükseliyor. ThyssenKrupp AG, çeyrek dönemlik gelir rakamlarının beklentileri aşması sonrasında yüzde yükseldi. Royal Boskalis Westminster NV,hisse geri alım programına başlayacağını açıklamasının ardından yüzde 8.2 değer kazandı. RWE AG, yılın ilk yarısında karının yüzde 62 azaldığını açıklamasıyla yüzde 2.1 geriledi. Novozymes A/S, ikinci çeyrekte net karının analist beklentilerinin altında kalması sonrasında yüzde 6.5 kayıp yaşadı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek günü 331.04 puandan kapattı. Gösterge endeks Ukrayna, Irak ve Gazze'deki krizlerin arasında bu ay yüzde 1.5 gerilemiş durumda.
- Euro Bölgesi'nde ekonomik büyüme beklenenden kötü
Euro Bölgesi ekonomisi, ülkenin üç büyük ekonomisinin sendelemesi ile ikinci çeyrekte beklenmedik şekilde büyüme göstermedi ve bölgenin zayıf enflason ile Ukrayna krizi karşısında kırılganlığını ortaya koydu. Euro Bölgesi'nde gayrısafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrekte birinci çeyreğe göre değişiklik göstermezken, Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.1 büyüyeceği yönündeydi. Birinci çeyrekte yüzde 0.2 genişleme kaydedilmişti. Bir başka veriye göre bölgede enflasyon yüzde 0.4 ile düşük seyri sürdürdü.
Brüksel'de bulunan ING Groep Şef Euro Bölgesi ekonomisti Peter Vanden Houte, "Jeopolitik tansiyonun fazla hafiflememesi ile, büyüme hızının yılın ikinci yarısında hızlanacağına dair ihtimaller az. Avrupa Merkez Bankası tarafında ise büyük kararlar 2015'e kadar beklemek zorunda" dedi. Bugünkü verilere göre Almanya'da, gayrısafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 geriledi. Birinci çeyrek büyüme rakamları ise, yüzde 0.7 genişleme olarak revize edildi. Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin tahmin medyanı, Almanya'nın yüzde 0.1 daralacağı yönündeydi. Fransa ekonomisi ise ikinci çeyrekte yatay seyrederken, ekonomistlerin beklentisi yüzde 0.1 büyüme olacağı yönündeydi.
- ABD'de işsizlik başvuruları beklentinin üzerinde
ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta beklentinini üzerinde artarak resesyon öncesi döneme doğru yaşanan ardışık düşüşlere ara verdi. Başvurular 9 Ağustos'ta sona eren haftada 21,000 artarak 311,000 olurken, son altı haftanın en yüksek seviyesinde kaydedildi. Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin tahmin medyanı başvuruların 295,000'e yükseleceği yönündeydi. Ankete katılan ekonomistlerin tahminleri 286,000 ile 315,000 aralığında değişiklik gösterdi. Bir önceki haftanın rakamları 289,000'den 290,000'e revize edildi. Daha az volatilite gösteren dört haftalık ortalama başvurular 295,750'ye yükselirken, geçtiğimiz hafta 293,750 ile 2006'dan bu yana en düşük seviyedeydi. Devam eden işsizlik başvuruları ise 2 Ağustos'ta sona eren haftada 25,000 artarak 2.54 milyon kişi oldu.
- Emtia 6 ayın düşüğüne geriledi
Emtia, yıllık kazancın neredeyse hepsini geri vererek, 6 ayın düşüğüne indi. Petrol ve hububat fiyatları düşerken, bu duruma sebep olarak, dünyanın en büyük endüstriyel metal ve enerji tüketicisi Çin’in yavaş ekonomik büyümesi ve arz fazlası gösteriliyor. 22 ham maddenin bulunduğu Bloomberg Emtia Endeksi, 3 Şubat’ta yılın en düşük seviyesine inip yıllık kazancı yüzde 0.2’ye çekmesinin ardından, yüzde 0.2 gerileyerek Londra saati ile 12:11’de 126.001’e geriledi. Soya yağı ve Brent petrolü bugün en az yüzde 0.7 geriledi.
- Fitch Japonya'yı uyardı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Japon hükümetinin vergi artırımına gitmesine fırsat veren ekonomik koşullardaki daha fazla iyileşmenin, kredi notundaki istikrara katkı sağlayacağını belirterek, "Tam tersi durumda ise ücretler ve tüketimdeki devam eden zayıflıklar, ekonominin daha yüksek büyüme oranlarına erişmesine engel olurken, bu da mali konsolidasyon beklentilerini önleyecek ve not için negatif olacak" açıklamasını yaptı.Fitch'in internet sitesinden yapılan açıklamada, Japonya'da ikinci çeyrekte daralmaya işaret eden Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH), Fitch'in ekonominin 2014 yılında yüzde 1,6 büyüyeceği tahminiyle uyumlu olduğu belirtildi.Bu yılın 2. çeyreğinde GSYH'ta gözlenen yüzde 6,8'lik küçülmenin, 2011'den bu yana Japon ekonomisinde gerçekleşen en kötü rakama işaret ettiği kaydedilen açıklamada, ekonomideki daralmada nisan ayında tüketici vergilerinin yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkarılmasının etkili olduğu aktarıldı.
- BIST 100 günü sınırlı düşüşle tamamladı
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü dünkü kapanışa göre 48,64 puanlık düşüşle 77.569,92 puandan kapattı.Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,06 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 3,5 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 0,45 değer kazanırken, holding endeksi ise yüzde 0,52 değer kaybetti. Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, dalgalı bir seyir izleyerek en yüksek 78.514,77, en düşük ise 77.268,47 puanı gördü. Avrupa'dan gelen büyüme oranlarının hayal kırıklığı yaratması Avrupa Merkez Bankası'nın yakın gelecekte parasal genişleme adımı atacağı beklentisini güçlendirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesinin Ukrayna'da kan dökülmesini engellemek için elinden geleni yapacağını açıklaması ise küresel piyasalarda jeopolitik risklerin bir miktar azalmasına neden oldu. Öğleden sonra ABD'de açıklanan işsizlik başvurusu verisinin beklentilerin üzerine çıkmasıyla Borsa İstanbul'da yükseliş ivme kazansa da kalıcı olamadı. İkinci seansta 78.500 seviyelerini test eden BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen satışlarla geriledi.
- BIST: Bank Asya tüm endekslerden çıkarılacak
Borsa İstanbul, Bank Asya'nın dahil olduğu tüm borsa endekslerinden çıkarılacağını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. BloombergHT yayınına katılarak soruları yanıtlayan sermaye piyasası uzmanı İbrahim Haselçin, 7 Ağustos'taki ilk kararın tartışmalı olduğunu belirtse de, bugün alınan endeksten çıkarma kararının hukuki açıdan doğru olduğunu ifade etti. Aynı zamanda hukukçu olan Haselçin, borsanın likiditeyi temin etmesi gerektiğini, bu yüzden de işlem sırasının mümkün olduğunca açık tutulmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.
- Yabancılar 1.4 milyar dolarlık DİBS sattı
Yurt dışında yerleşik kişiler 8 Ağustos haftasında 246,8 milyon dolarlık hisse senedi ve 1 milyar 483,1 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) satışı gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 4 - 8 Ağustos haftasında net 246,8 milyon dolarlık hisse senedi, 1 milyar 483,1 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) sattı.