Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında Ukrayna ve Irak’taki jeopolitik tansiyonların hafiflemesinin yatırımcıların güvenli varlıklara talebini düşürmesi ile haftalık kayba hazırlanıyor.

Yen biri hariç 31 önemli para biriminin tümü karşısında, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki gerilimi sonlandırma çabaları kapsamında Finlandiyalı mevkidaşı görüşmesi öncesinde düşüş kaydetti. Euro dolar karşısında, bu hafta gelen ekonomik verilerin Avrupa politika yapıcılarının büyümeyi canlandırmak için teşvikleri artıracağı söylentilerini alevlendirmesinin ardından Kasım ayından bu yana en düşük seviyenin yüzde 0.2 uzağında seyrediyor. Yeni Zelanda doları, ülkenin 10 yıl vadeli tahvil faizinin 12 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ile değer kaybına uğradı.

Auckland’da bulunan Westpac Banking Corp. piyasa stratejistlerinden Imre Speizer, “Yen genellikle bir güvenlik limandır, dolayısıyla risk iştahına göre hareket eder. Ukrayna’nın etkileri yeni haberlerin olmamasından dolayı zamanla azalıyor ancak bu durum farklı gelişmelerin ortaya çıkması ile tersine dönebilir. Ancak ben risk iştahının yükseleceği yönünde bir beklenti içerisinde değilim” diye konuştu.

Yen dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek Tokyo saati ile 12:55’te 102.50 yen seviyesine geldi.  Yen bu hafta dolar karşısında yüzde 0.4 oranında kayıp yaşadı. Yen euro karşısında ise dünkü 136.92 seviyesinden yükselerek 136.99 oldu. Yen 8 Ağustos’tan bu yana yüzde 0.1 geriledi.  Euro dolar karşısında, 6 Ağustos’ta 1.3333 dolar ile 8 Kasım’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından 1.3363’ten işlem gördü.

Rusya Başkanı Putin, bugün Finlandiya Başkanı Sauli Niinistoe ile Rusya’nın güneyindeki Sochi’de görüşecek. Görüşme, Temmuz ayında Brezilya’da Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmeden bu yana Putin’in bir Avrupa lideri veya devlet başkanı yaptığı ile ilk çift taraflı görüşme olacak