Altın düşüşünü 3. güne taşıdı
Altın, ABD'den gelen enflasyon ve konut başlangıçları verilerinin ardından, 3. gün üst üste geriliyor (19:28'de güncellendi)
(19:28'de güncellendi)
Altın vadelileri, ABD enflasyon verisini fiyatlar üzerindeki baskının sınırlı olduğunu göstermesi ve konut başlangıçlarının artmasının talebi düşürmesi ile 3. gün üst üste geriliyor.
ABD'de enflasyon Temmuz ayında 5 ayın en düşük hızda artarken, konut başlangıçları da yüzde 16'ya yakın artarak 8 ayın yükseğine çıktı. Altın geçen yıl, hisse senedi rallisi ve çok düşük enflasyon ile 30 yılın en sert düşüşünü yaşamıştı.
Altın geçtiğimiz ay, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artıracağı söylentileri ile yüzde 3 yükselmişti. Fed yarın 29-30 Temmuz toplanrtısının tutanaklarını açıklayacak ve Fed Başkanı Janet Yellen, 22 Ağustos'ta, Jackson Hole, Wyoming'de düzenlenecek olan yıllık sempozyumda konuşma yapacak.
Chicago'da bulunan Archer Financial Services kıdemli piyasa stratejisti Blake Robben " Bugün gelen TÜFE verisi enflasyonun artmadığını ve buna karşı tebdir alınmaması gerektiğini gösteriyor. Bu veriler Fed'e faiz artırımı konusunda güven verecektir" dedi.
Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 gerileyerek, New York saati ile 10:56'da ons başına 1,295.70 dolar oldu. Kontrat 15 Ağustos'ta 1,293 dolara inerek 6 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.
İşlem Hacmi
Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 37 altındaydı.
Eylül vadeli gümüş, dün ons başına 19.47 dolar ile iki ayın en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.3 yükselişle 19.385 dolara çıktı. Ekim vadeli platin yüzde 0.4 değer düşerek ons başına 1,440.10 dolara indi. Eylül vadeli palladyum yüzde 0.8 düşüşle ons başına 887.95 dolara tırmandı. Kontrat dün 902.75 dolar ile Şubat 2001'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Çoğunlukla otomobillerin katalitik konvertör parçalarının üretiminde kullanılan palladyum bu yıl, otomobil üreticilerinin kullanımının artması ve dünyanın ikinci en büyük üreticisi Güney Afrika'da beş ay süren ve Haziran ayında sona eren grevden kaynaklanan üretim sıkıntılarından dolayı yüzde 25 değer kazandı. Fiyatlar ayrıca, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) dünyanın en büyük palladyum üreticisi konumundaki Rusya'ya yaptırımlar uygulaması ve Rusya'nın da AB, ABD, Norveç ve Kanada'dan bazı ürünlerinin ithalatını yasaklayarak misillemede bulunmasından da destek buldu. Ancak palladyum konusunda bir yaptırım yok.
HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, bilgilendirme notunda, "Maden arzı darlığı ve platin grubu metallere talebin en büyük kategorisini oluşturan otomotiv sektöründe süregelen güçlülük, bu grup metallerinde yükseliş beklememize neden oluyor," dedi ve "Ayıca Doğu Avrupa'daki tansiyondan dolayı yatırımcı farkındalığı da var" şeklinde görüş bildirdi.
(19:28'de güncellendi)