Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalar ABD verileri ile yön buluyor

Tüm dünyada hisse senetleri, küresel jeopolitik endişelerin hafiflemesi ile birlikte yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 yükselirken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. 10 yıllık ABD Hazine tahvili fazla değişmezken, aynı vadedeki Alman devlet tahvil faizi yüzde 1'in altına indi. Dolar euro karşısında 9 ayın yükseğine çıkarken, altın yüzde 0.2 gerilemeyle 1,296.40'tan alıcı buldu. ABD'de bugün açıklanan konut başlangıçları verisi sekiz ayın en yüksek seviyesine çıkarken, enflasyon yavaşladı. İngiltere'de enflasyon ekonomist tahminlerinden daha fazla yavaşlayarak, Merkez Bankası'na faizleri düşük tutma fırsatı verdi. Kızıl Haç, Ukrayna'da ateşkes görüşmelerinin bir sonuca varamaması ile birlikte, Rus yardım konvoyu için bir güvenli geçiş planına yönelik çalışmalarını sonuçlandırmaya yaklaştı ve ABD, Irak'ta İslam Devleti (ID) militanlarına karşı "sınırlı" hava saldırılarına devam edeceğini açıkladı. ABD'de Home Depot Inc., TJX Cos. ve Medtronic Inc.'nin kar rakamları analistlerin tahminlerini aştı.

- Dolar euro karşısında 9 ayın yükseğine çıktı

Dolar, ABD'de konut başlangıçlarının 8 ayın yükseğine çıkmasının ekonominin toparlanmasının istenilen düzeye yaklaştığının göstergesi olarak algılanması ile, euro karşısında 9 ayın yükseğine çıktı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi daha hızlı ekonomik büyümenin ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki sene faiz artırmasına neden olacağı söylentileriyle, iki haftanın en düşüğünden toparlandı. Yeni Zelanda doları ise ülkede üretici fiyatları endeksinin gerilemesi ile düşüşü üçüncü güne taşıdı. Sterlin, İngiltere'de enflasyonun yavaşlamasının ardından, dolar karşısında 4 ayın düşüğüne geriledi. Çin yuanı, imalatın 3 ay üst üste artacağının tahmil edilmesi ile, 5 ayın yükseğine ulaştı. Dolar, euro karşısında yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 12:08'de 1.3317 oldu. Dolar yen karşısında ise yüzde 0.3 artışla 102.86'ya geldi. Euro yen karşısında ise yüzde 0.1 gerilemeyle 136.99 yen oldu.

- Avrupa hisseleri 'karlar' ile 2. günde de yükseldi

Avrupa hisseleri, A.P. Moeller-Maersk A/S ve Imperial Tobacco Group Plc'nin kar açıklamalarının ardından değer kazanmaları ile yükselişi ikinci güne taşıdı. ABD endeks vadelileri ve Asya hisseleri de artış gösterdi. A.P. Moeller-Maersk A/S, yıllık kar beklentisini yükseltmesinin ardından yüzde 4.9 değer kazandı. Imperial Tobacco, satışlarda analistlerin beklentisinden daha az bir düşüş açıklamasının ardından, yüzde 2.3 yükseldi. Balfour Beatty PLC hisseleri, Carillion Plc'nin teklifini artırmasının ardından, yüzde 3.2 değer kazandı. BHP Billiton Ltd., analist beklentilerinden düşük yıllık kar tahmini açıklayarak, yüzde 4.9 düştü. Stoxx Europe 600 Endeksi, günü yüzde 0.6 yükselişle 335.6 puandan kapattı. Gösterge endeks, Ukrayna ve Rusya görüşmelerinin iki ülke arasındaki gerilimden kaynaklanan endişelerin hafiflemesini sağlaması ile dün yüzde 1.2 ralli yaptı.

- Gelişen piyasalar yükselişi 7. güne taşıdı

Gelişen piyasa hisseleri, ABD konut başlangıçlarındaki artış ve küresel politik gerilimlerin hafiflemesi ile yükselişi 7. güne taşıdı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 artışla Londra saati ile 14:25'te 1,082.07 puana yükselerek 3 Ocak’tan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirmeye ilerliyor. Borsa İstanbul 100 Endeksi, Garanti Bankası ve Akbank hisselerinin öncülüğünde Haziran'dan bu yana en dik yükselişini yaşadı. ABD'de konut başlangıçları Temmuz'da 8 ayın yükseğine çıkarak, piyasadaki iyimserliği yansıttı. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Doğu Ukrayna’ya gidecek olan Rus yardım konvoyunun güvenli olarak taşınması için detaylar üzerinde çalışmaya devam ediyor. Kurt ve Irak güçleri Irak’ın en büyük barajının kontrolünü IŞİD terör örgütünden geri aldı.

- Altın düşüşünü 3. güne taşıdı

Altın vadelileri, ABD enflasyon verisini fiyatlar üzerindeki baskının sınırlı olduğunu göstermesi ve konut başlangıçlarının artmasının talebi düşürmesi ile 3. gün üst üste geriliyor. ABD'de enflasyon Temmuz ayında 5 ayın en düşük hızda artarken, konut başlangıçları da yüzde 16'ya yakın artarak 8 ayın yükseğine çıktı. Altın geçen yıl, hisse senedi rallisi ve çok düşük enflasyon ile 30 yılın en sert düşüşünü yaşamıştı. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 gerileyerek, New York saati ile 10:56'da ons başına 1,295.70 dolar oldu. Kontrat 15 Ağustos'ta 1,293 dolara inerek 6 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

- ABD hisseleri verilerin ardından yükseliyor

ABD hisseleri, enflasyon verisinin fiyat baskısının kısıtlı olduğunu göstermesi ve konut başlangıçlarının 8 ayın yükseğine çıkması ile, Standard&Poor's 500 Endeksi'ni tüm zamanların en yükseğine çıkararak, yükseliyor. Home Depot Inc., tahminlerin üstünde gelen karlılık rakamları ve tahminini artırması ile yüzde 6 değer kazandı. TJX Cos. and Dick's Sporting Goods Inc. hisseleri yüzde 2.7'den fazla değer kazandı. Aeoropostale Inc., Julian Geiger'ın CEO görevine dönmesinin açıklanmasının ardından, yüzde 11 sıçradı. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselişle New York saati ile 13:28'de 1,980.40 oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.3 artarken, Dow Jones Industrial Average 80.12 puan veya yüzde 0.5 çıkışla 16,918.86 oldu. S&P 500'deki şirketlerin işlemler 30 gün ortalamasının yüzde 23 altında seyrediyor.

- BIST 100 günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü banka hisselerinde yoğunlaşan alışlarla 1.933,79 puan yükselerek 79.275,88 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 2,50 değer kazanırken toplam işlem hacmi 4,3 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 3,65, holding endeksi yüzde 2,12 artış kaydederken, günün en fazla yükselen sektör endeksi ise, Kardemir Karabük Demir Çelik (D) hissesinin yüzde 6,22 yükselmesinin desteği ile yüzde 3,67 kazandıran metal ana sanayi oldu. Güne pozitif başlayan Borsa İstanbul'da, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü Janine Dow'un AA Finans'a özel değerlendirmesinde Türkiye bankacılık sektörünün sermaye yeterliliği açısından olası finansal şoklara karşı dirençli olduğunu ve Türkiye'nin 2014 yılına ilişkin büyüme beklentisini yüzde 2,7'ye yükselttiklerini belirtmesinin ardından alışların güçlenmesiyle BIST 100 endeksi 79.408,14 puana kadar yükseldi.