Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da enflasyon, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin fiyat artışlarını desteklemek için daha fazla teşviğe ihtiyaç olabileceği sinyalleri vermesi arasında, Ağustos ayında değişiklik göstermedi.

Almanya'da Avrupa Birliği ile uyumlu enflasyon yüzde 0.8 olurken, Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin tahmin medyanı da bu seviyedeydi. Fiyatlar aylık bazda da değişiklik yaşamadı. AMB'nin enflasyon konusunda yüzde 2 seviyesine yaklaşma hedefi bulunuyor.

AMB politika yapıcıları gelecek hafta toplanarak, benzeri görülmemiş seviyedeki teşvikleri artırıp artırmamayı görüşecek. AMB Haziran ayında politika faizini rekor düşük seviyeye çekmiş, mevduat faizini ise sıfırın altına indirerek negatif faiz oranı uygulayan ilk büyük merkez bankası olmuştu.

AMB Başkanı 22 Ağustos'ta Jackson Hole konferansında yaptığı konuşmada, enflasyon beklentilerinin muazzam düşüşler yaşadığını söylerken, yorumları euroda düşüşlere ve hisse-tahvil piyasalarında parasal genişleme beklentileri ile yükselişlere sebep oldu.